SİYASET

Makedonya Rus Diplomatı Sınır Dışı Ediyor

Eski Rus casusu Sergei Skripal’in İngiltere’nin Salisbury kentinde zehirlenmesiyle başlayan casus krizi tüm Avrupa’ya yayılıyor. Avrupa ülkelerinden eş zamanlı gelen açıklamalarla, Rus diplomatlar için sınır dışı kararları duyuruldu.

Makedonya Dışişleri Bakanlığından dün gece yapılan yazılı açıklamada Avrupa Birliği (AB) ve NATO yetkilileri ile kordinasyon içerisinde yürütülen çalışmalar sonucu 19 ülke ile birlikte Makedonya’dan da bir Rus diplomatın sınır dışı etme kararı alındığı bildiriliyor.

Dışişlerinden yapılan açıklamada: ”Birleşik Krallık ve Kuzey İrlanda’ya destek amacıyla, ortaklarımız Avrupa Birliği (AB) ve NATO ile yaptığımız yoğun görüşmeler sonucunda bir Rus diplomatın ülkemizden sınır dışı etme kararı alınmıştır. Yasa dışı şekilde askeri kimyasal silahların kullanımı uluslararası hukuka aykırıdır ve bütün ülkeleri tehtide yol açmaktadır” denildi.

Makedonya tarafından atılan Rus diplomatı sınır dışı etme kararı 1961 Tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesine göre yapıldığı vurgulanmakta.

Rus diplomatı sınır dışı etme kararını Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov ”ülkenin güvenliğini koruması ve uluslararası hukuka göre atılan bir adım olarak” yorumlamakta.

Konu ile ilgili Rusya’nın Üsküp büyükelçiliğinden yapılan açıklamada karara tepki gösterilirken, dost ilişkilerini zedeleyen kararın sorumluluğunun Makedonya Hükümetinde olduğu vurgulandı.

Makedonya’daki Birleşik Krallık büyükelçiliği ise atılan adımdan memnuniyet duyduğunu yaptıkları açıklama ile bildirdiler.