BALKANLAR

İskeçe Türk Birliği Davası, Yunanistan Yargıtayında Görülecek

Yunanistan Yargıtay Mahkemesi’nde (Arios Pagos) mart ayında görülmesi gerekirken ertelenen İskeçe Türk Birliği (İTB) davasının, 16 Ekim 2020 Cuma günü görüleceği bildirildi.

Birlik Gazetesi’nin haberine göre konuyla ilgili olarak İTB tarafından yapılan duyuru şöyle:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı uyarınca İskeçe Türk Birliği’nin resmiyetinin iadesi için Trakya İstinaf Mahkemesi’nde görüşülen ancak reddedilen davanın Yargıtay Mahkemesi’ndeki temyiz duruşmasının tarihi belli oldu. Buna göre İskeçe Türk Birliği davası, 16 Ekim 2020 Cuma günü Atina’da Yargıtay (Arios Pagos) Mahkemesi’nde yapılacak.

Hatırlanacağı üzere Yargıtay’da 20 Mart 2020 Cuma günü görüşülmesi gereken İskeçe Türk Birliği davası, Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında Yunanistan genelindeki mahkemelerin çalışmalarına ara vermesi nedeniyle ertelenmişti.”

İskeçe Türk Birliği, sözkonusu yasal düzenlemeye dayanarak 2017 yılı Aralık ayında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İTB kararının tanınması ve derneklerinin resmiyetinin iade edilmesi talebiyle Trakya İstinaf Mahkemesi nezdinde dava açmıştı. Trakya İstinaf Mahkemesi 2018 yılı Temmuz ayında açıkladığı kararıyla İskeçe Türk Birliği’nin talebini reddetmiş, bunun üzerine İskeçe Türk Birliği davayı Yargıtay Mahkemesi’ne taşımıştı.

12 yıl önce 27 Mart 2008 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği ve oybirliğiyle İskeçe Türk Birliği’nin haklı bulduğu tarihi karardan sonra, bu kararın Yunanistan tarafından kabul edilerek, uygulanması ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilk sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği’nin resmiyetinin iade edilmesi için yürütülen mücadele kararlılıkla sürdürülmektedir. 2008 yılından bu yana uygulanması beklenen AİHM kararının uygulanması, uluslararası hukukun ve demokrasinin şartı olduğu bir kez daha vurgulandı.