SİYASET

Boşa Geçen Meclis Oturumları Pahallıya Patlıyor

Makedonya Meclisinin kurucu oturumunu bügün beşinci gününde. Oturum gündem maddesi olan Meclisin Seçim ve Atamalar Komisyonu başkan ve üyelerinin seçimini yerine Vmro-Dpmne milletvekilleri Meclis çalışmalarını engellemek ve zaman kazanmak için birbirlerine sorular soruyor ve cevaplıyorlar. Gündem maddesinden uzak bu tartışmalara, Meclis oturumunu yöneten eski Meclis Başkanı Trayko Velyanovski ise vurdumduymaz bir tavır sergiliyor ve Vmro-Dpmne milletvekillerinin tutumuna destek oluyor.

Beşinci gününe giren oturumun bu tempoda daha nekadar zaman çalışacağı öngörülemiyor. Fakat boşa geçen zamanın faturası devlet bütçesi ve vatandaşlar için ağır bir yük teşkil ediyor. Makedonya Meclis kaynaklarına göre Meclisin bir günlük çalışması 16 ile 20 bin avro tutarında bir harcama demek.  Bu rakamlara ulaşım giderleri (yakıt), otoyol ücretleri, elektrik, ısınma, su, fazla mesai yapan çalışanların alacakları ücretler ve milletvekillerinin alacakları ücret giriyor.

Vmro-Dpmne milletvekillerinin Meclis oturumunu gündem dışı konuşmalar ve zamana oynamaları, Meclisin bir haftada 100 bin avro harcamasına sebep oluyor.