GENEL

2017 yılı Devlet Büteçe önerisi, 3,3 milyar avro ile yeni bir ‘’Rekor’’

Bakanlar kurulu tarafından onaylanan ve meclise yollanan 2017 yılı Devlet Bütçe tasarısına göre gelecek yıl %3’lük ekonomik bir artış bekleniyor. Maliye Bakanı Kiril Minovski yaptığı açıklamada 2017 yılı Devlet Bütçe önerilerinin tamamlandığı ve bütçenin 3,3 milyar avro olduğunu söyledi. Hükümetin onayladığı bütçe görüşülmek üzere Meclis’e yollanırken, Meclisin çalışma takvimine göre ilginç bir durum oluşacak. Öyle ki bu yılın bütçesinde yapılması zorunlu olan bütçe değişiklikleri görüşülüp onaylanmadan önce, gelecek 2017 yılının Devlet Bütçesi milletvekillerinin önüne getiriliyor. 2016 yılındaki bütçe açığının %4 olmasına kesin gözüyle bakılırken, 2017 yılı Devlet Bütçe önerisine göre gelecek yılda bütçe açığının %3 olması bekleniyor.

Uzmanlara göre seçimler öncesi Devlet Bütçesinde yapılacak bütün değişiklikler meşruiyet dışında sayılmaktadır. Devlet Bütçesinin yeni seçilecek iktidar tarafından yapılması gerektiği görüşü uzmanlar arasında hakim. Üniversite öğretim görevlisi Vanço Uzunov, Bütçe Değişikliklerinin iktidar tarafından seçim kampanyası için kullanıldığını belirtiyor.

                Teknik hükümette muhalefet kanadından Maliye Bakan vekili koltuğunda olan Kire Naumov, bütçe konusunda Maliye Bakanı Kiril Minovski’ye yaptığı teklifte seçimlerden ötürü 2017 yılı Devlet Bütçesi yerine kısa vadeli bir bütçenin getirilmesi önerisinde bulunmuştu. Muhalefetten yapılan açıklamalarda, 2017 yılı Devlet Bütçesinin bu onaylanmaması için bütün araçları kullanacaklarını belirtiyorlar. Meclisin çalışma takvimine göre 2017 yılı Devlet Bütçesi, seçimlerden ötürü fesh edilecek olan Meclis tarafından 12 Ekim tarihine kadar onaylanması gerekiyor.