SİYASET

Devlet Seçim Komisyonu: Seçim Bölgelerinin Değişikliği Bizim Sorumluluğumuzda Değil

Makedonya’da seçim yasasına göre ülke 6 seçim bölgesine ayrılmış durumdadır. Son dönemde 6.cı seçim bölgesinde diğer bölgelere göre yasaların izin verdiğinden daha fazla seçmenin olması tartışma yaratmıştı. Seçim yasası bölgeler arasındaki seçmen sayı farkını %5 olarak belirlemiş durumdadır. Fakat son seçimlerde ve yeni güncellenen seçmen küğütüne göre 6.cı seçim bölgesinde yasal sınır aşılmış durumdadır. Sözkonusu bölgede Arnavut nüfusun ağırlıklı olması, Avnavut siyasi partileri yeni bir arayışa itmişti. Başta iktidar ortağı DUİ, sorunun çözümü için şimdi 6.cı seçim bölgesinde olan bazı belediyelerin diğer seçim bölgelerine kaydırılmasını gündeme getirmişti.

Makedonya Meclisi 11 Aralık tarihinde gerçekleştirilmesi öngörülen Erken Paralento Seçimleri sebebi ile fesh edilmiş ve seçim bölgelerinde olası bir değişikliğin de yasal olarak önü kapatılmış oldu.

Yaşanan son gelişmelerden sonra gözler Devlet Seçim Komisyonuna çevrilmiş iken, kurumdan konu ile ilgili bir açıklama geldi. Komisyon sözcüsü Amdi Şabani yaptığı açıklamada ‘’Devlet Seçim Komisyonu olarak bizlerin yasa değişiklik önergesi vermemiz olanaksız. DSK mevcut yasalar çerçevesinde seçimleri organize etmekle yükümlü’’ dedi.

Devlet Seçim Komisyonu, 6.cı seçim bölgesindeki fazla seçmen sayısı konusunda uyarısını geçen aylarda yapmış olmasına rağmen siyasilerden o dönemde bir çalışma veya teklif gelmemişti. Meclisin fesh edildiği son oturumda ise milletvekilleri olası bir seçim bölge değişikliği konusunu gündeme almamışlardı.