GÜNCEL

Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Kuzey Makedonya 87. Sırada, Türkiye 96. Sırada

Yolsuzluk Algı Endeksi 180 ülkeyi kamu sektörü yolsuzluğuna göre sıralıyor. Endekste yolsuzluk, 0 ila 100 arasında derecelendiriyor. Buna göre, 0 yolsuzluğun çok yoğun olduğu, 100 ise tamamıyla yolsuzluktan arınmış ülkelere işaret ediyor.

Endekstte Türkiye  38 puanla 180 ülke arasında 96. sırada. Türkiye 96 sırada yer alırken aynı puanı paylaşan ülkeler, Arjantin, Brezilya, Endonezya, Sırbistan ve Sahra-Altı Afrika’da küçük bir krallık olan Lesoto oldu. 180 ülke arasında 87. sırada Kuzey Makedonya yer aldı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2021 Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 180 ülke arasında 87. sırada Kuzey Makedonya yer aldı.

Birkaç yıllık düşüşün ardından, Kuzey Makedonya’nın (39) sonucu geçen yıla göre 4 puan arttı. Ülke, üst düzey yetkilileri yolsuzluktan kovuşturmak ve bağımsız denetim organlarını güçlendirmek için adımlar attı. Hükümet ayrıca – sivil toplumla istişare içinde geliştirilen – organize suçla mücadele, seçim ve yargı reformu ve adam kayırma, kayırmacılık ve istihdam uygulamalarıyla mücadeleye yönelik açık önlemleri içeren bir yolsuzlukla mücadele gündemi ve eylem planını da kabul etti.