GÜNCEL

Bulgaristan ve Kuzey Makedonya Arasında Üç İş Birliği Anlaşması İmzalandı

Bulgaristan ve Kuzey Makedonya hükümetleri bugün Sofya’da ortak bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıdan sonra iki ülke arasında tarım, ulaştırma ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ)  gelişimi alanlarında iş birliğini derinleştirme amaçlı üç mutabakat muhtırası imzalandı.

Toplantı, iki hükümetin Bulgaristan’ın Balkan ülkesinin Avrupa Birliği üyelik müzakerelerine başlaması üzerindeki vetosunu kaldırma amaçlı müzakerelerde ilerleme kaydetme çabaları kapsamında gerçekleşti.

Toplantının ardından Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitır Kovaçevski ile ortak basın toplantısında açıklama yapan Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, 25 Ocak Salı günü varılan anlaşmaları, iyi yapılmış bir iş olarak nitelendirdi.

Petkov, “Bu muhtıraların tek bir ana sonucu var ve bu da tüm bölgenin ekonomik kalkınmasıdır. Hem Kuzey Makedonya vatandaşlarının hem de Bulgaristan vatandaşlarının yaşam standartlarında ölçülebilir iyileştirmelerle hissedeceği ekonomik bir kalkınmadan bahsediyorum” dedi.

Petkov, “Bu, iki ülke arasında yeni bir enerjisel bağ ve gerçek sonuçlarla hayata geçirdiğimiz yeni yaklaşımın bir örneğidir” diye ekledi.

İki tarafın imzaladığı ilk muhtıra, tarım, tarım bilimleri, kırsal alanlar ve ormancılık alanlarındaydı. Belgede bilimsel ve teknik bilgi alışverişi ve iyi uygulamaların paylaşımı yoluyla iki ülke arasındaki iş birliğinin derinleştirilmesi öngörülüyor.

İkinci anlaşma, Sofya-Üsküp demiryolu bağlantısının geliştirilmesine ilişkin bir Mutabakat Zaptı’dır. Anlaşmada Bulgar ve Makedon uzmanlardan oluşan ortak bir grubun demiryolu projesinin geliştirilmesi için bir plan hazırlaması, yatırım değerine ilişkin bir değerlendirme raporu hazırlaması ve finansman fırsatlarını araştırması öngörülüyor.

Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasındaki üçüncü yeni anlaşma, KOBİ’leri ilgilendiriyor. İki taraf, sınırın diğer tarafında yatırım yapmak veya iş bağlantılarını derinleştirmek isteyen işletmeleri destekleme konusunda anlaştı.

Petkov, çeşitli alanlarda bir araya gelen ortak çalışma gruplarının çalışmalarına da değindi.  Başbakanın ifadesine göre, bir sonraki toplantıları gelecek hafta gerçekleşecek. Ortak Tarih Komisyonu ise önümüzdeki dört ay içinde en az üç toplantı yapılmasını öngörüyor.