TÜRK DÜNYASI

Türk Dünyasında Koronavirüs Vakalarında Son Durum

Çin’den yayılarak dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını, pek çok ülkeyi derinden etkiledi. Dünyada 22 Mayıs 2020 itibariyle en çok vaka ABD, Rusya, Birleşik Krallık ve Brezilya’da kaydedildi. Türk dünyasında ise güncel duruma ilişkin veriler, özellikle Rusya’dan gelen kişilerin koronavirüsü taşıdığını gösteriyor.

KIRGIZİSTAN’DA TOPLAMDA KORONAVİRÜS VAKALARINDA AZALMA GÖRÜLÜYOR

Kırgızistan’da 22 Mayıs itibariyle son 24 saatte 37 kişide daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildi. Böylelikle, toplam vaka sayısı bin 350’ye çıktı. Ülkede, şu ana kadar en çok vaka sayısı Bişkek ve Oş şehirlerinde görüldü. Kırgızistan’da koronavirüs nedeniyle vefat sayısı 14 olarak kaydedilirken; 949 kişi de iyileşerek taburcu edildi.

KAZAKİSTAN’DA BİR GÜNDE REKOR KORONAVİRÜS VAKASI

Kazakistan’da ilk vaka 13 Mart 2020’de görüldü. Kazakistan Sağlık Bakanlığı ülkede, 22 Mayıs 2020 itibariyle toplam vaka sayısını 7597 olarak açıkladı. Son 24 saatte ülkede rekor seviyede koronavirüs vakası tespit edildi. Son bir günde 363 kişiye koronavirüs tanısı kondu. Kazakistan makamları, vaka sayısındaki artışın nedeninin, dünyada en çok vaka görülen ülkelerden olan Rusya’daki artışla bağlantılı olduğunu ileri sürdü. Öte yandan, Kazakistan’da koronavirüs tanısı konulan 3843 kişi iyileşerek sağlığına kavuştu. Koronavirüs salgını nedeniyle ülkede 35 kişide yaşamını yitirdi.

AZERBAYCAN’DA SON BİR GÜNDE 118 KORONAVİRÜS VAKASI TESPİT EDİLDİ

Azerbaycan’da 22 Mayıs 2020 itibariyle 3855 kişide koronavirüs tespit edildi. Ülkede, koronavirüs nedeniyle toplamda 46 kişi yaşamını yitirdi. Öte yandan, 2399 kişide koronavirüs hastalığını yendi. Azerbaycan Bakanlar Kurulu Koronavirüs Operasyon Karargahı, ülkede son bir günde 118 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini duyurdu.

KKTC’DE KORONAVİRÜS VAKASI KALMADI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ilk vaka, 10 Mart 2020’de tespit edildi. Adaya, koronavirüs salgını yurt dışından gelen turistlerle taşındı. İlk koronavirüs vakasının 10 Mart’ta görüldüğü KKTC’de, 17 Nisan’dan bu yana yeni vaka tespit edilmedi.

ÖZBEKİSTAN’DA KORONAVİRÜS NEDENİYLE 13 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Özbekistan’da son 24 saatte 39 kişiye daha koronavirüs tanısı konuldu. Böylelikle, ülkede toplamda 3006 koronavirüs vakası tespit edildi. Özbekistan’da koronavirüsü yenen hasta sayısı 2492 iken, şu ana kadar 13 kişide virüs salgını nedeniyle yaşamını yitirdi.