GENEL

TBMM Başkanı Şentop’un En Çok Ziyaret Ettiği Ülke K. Makedonya

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti iktidarlarında en çok yurt dışı ziyareti yapan Meclis başkanı oldu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP iktidarları döneminde görev yapan Meclis başkanlarının beraberinde bir parlamento heyetiyle gerçekleştirdiği yurt dışı ziyaretlerini sordu.

CHP’li Özel’in soru önergesine yanıt veren TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, 2002 yılından bugüne görev yapan Meclis başkanlarının yurt dışı gezi karnesini ortaya koydu.

Yanıta göre TBMM başkanlarından 56 ay görev yapan Bülent Arınç 41, 24 ay görev yapan Köksal Toptan 25, 23 ay görev yapan Mehmet Ali Şahin 23, 47 ay görev yapan Cemil Çiçek 54, 4 ay görev yapan İsmet Yılmaz 2, 31 ay görev yapan İsmail Kahraman 19, 7 ay görev yapan Binali Yıldırım ise 7 yurt dışı ziyareti yaptı.

24 Şubat 2019’da Meclis Başkanı olan Mustafa Şentop ise en çok yurt dışı ziyareti yapan Meclis Başkanı oldu. 46 aylık görev süresinin bir yılı korona virüsü pandemisi dönemine denk gelen Şentop, uçak seferlerinin uzun süre yapılamamasına rağmen 58 yurt dışı gezisine katıldı. Şentop bu sayı ile 54 yurt dışı gezisi yapan Cemil Çiçek’i geçerek en çok yurt dışı gezisi yapan Meclis Başkanı oldu. Öte yandan Şentop, Türkiye’de 48 yurt dışı heyetini de ağırladı.

27’nci yasama dönemiyle birlikte Meclis Başkanlığı görevine başlayan Mustafa Şentop’un ilk yurt dışı ziyareti Mart 2019’da KKTC’ye oldu. 2019’da 19 yurt dışı ziyareti gerçekleştiren Şentop’un pandeminin etkisini gösterdiği ve uçuşların sınırlandırıldığı 2020 yılında ise 2 yurt dışı programı gerçekleşti. 2021’de 15, 2022’de ise 22 yurt dışı programına katılan Meclis Başkanı Şentop’un en sık ziyaret gerçekleştirdiği iki ülke ise Kuzey Makedonya ve Azerbaycan oldu.

Şentop 46 aylık görev sürecinde 7’şer kez Kuzey Makadonya ve Azerbaycan’a gitti. Katar, KKTC, Sırbistan’a 3’er ziyaret yapan Şentop, Avusturya, Yunanistan, Bosna-Hersek, Kazakistan ve İspanya’ya ise 2’şer ziyaret gerçekleştirdi.

En uzak ziyareti 11 bin 575 kilometre uzaklıktaki Meksika’ya gerçekleşen Şentop’un bir defa ziyaret ettiği ülkeler ise şöyle sıralandı: Türkmenistan, Hırvatistan, Endonezya, Malezya, Macaristan, Moldova, Kırgızistan, Slovenya, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Karadağ, Polonya, İtalya, İran, Kuveyt, Pakistan, Arnavutluk, Cibuti, Japonya, Fransa, Moğolistan, Rusya, Irak ve Fas.