SİYASET

SON DAKİKA: Diller Yasası Mecliste Onaylandı

Bir yıla yakın bir süre Makedonya siyaset gündeminde önemli yer edinen ”Diller yasası” olarak bilinen ve başta arnavutça olmak üzere yerel yönetimlerde nüfusu %20’den az olan toplulukların dillerinin kullanımı konusunda ilerlemelerin olduğu yasa Mecliste uzun süre görüşüldükten sonra nihayet bugün 69 milletvekilinin ”evet” oyu ile kabul edildi.

Makedonya yasaları gereği sözkonusu yasa Mecliste sadece çoğunluğun değil, Makedonya’da yaşayan azınlık milletvekillerinin ayrı oylama yaparak onaylanması gerekiyordu. Çoğunluk oylamasının ardından yapılan azınlık vekillerinin oylamasında oy kullanan toplam 28 milletvekili ”evet” oyu kullanırken, bir milletvekili ”hayır” oyu kullandı.

Diller yasası Mecliste onaylanmasının ardından Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov tarafından onaylanmaya yollanacak. Yasaya başta Vmro-Dpmne ve koalisyon ortakları karşı çıkıyor. Vmro-Dpmne milletvekilleri, 27 Nisan Meclis baskını ve şiddet olayları soruşturmasında gözaltına alınan milletvekilleri ve olaylara karışanlara destek olarak Meclis çalışmalarına katılmıyorlar.

Siyasi kulislerde Meclis onayını alan ”diller yasasının” Cumhurbaşkanı İvanov tarafından veto edilip edilmeyeceği konusunda fikir ayrılığı mevcut. İvanov yasayı veto ettiği takdirde yasa tekrardan Meclis’e görüşülmesi için gönderilecek ve çoğunluk sağlandığı durumda oylanan yasa yasalaşacaktır. O durumda Cumhurbaşkanı yasaya imza atmak zorunda kalacak.