GÜNCEL

Ohri’de “Açık Balkan” (Open Balkan) Zirvesi Düzenlendi

Ohri şehrinde “Açık Balkan” (Open Balkan) girişiminin zirvesi düzenlendi. Zirve sonrası Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Karadağ Başbakanı Dritan Abazovic ve Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zoran Tegeltiya ortak basın toplantısı düzenledi.

Kovaçevski, söz konusu zirvenin verimli, bölge için yeni ve pozitif bir dönüm noktası olduğunun altını çizerek “Bugün burada Ohri’de, kültür ve turizm alanında iş birliği noktasında yeni sayfalar açıyoruz. Açık Balkan ülkelerinden vatandaşlarımız hem ekonomi hem de diğer alanlardaki faydaları en hızlı şekilde hissetsin. Bunlar, Saranda, Ohri veya Kopaonik’te uygun koşullarda ve düzenlenmiş fiyatlarla bir tatil bile olabilir.” ifadelerini kullandı.

Girişime katılan ülkelerin ekonomik krizle mücadele ve gıda ile enerji kıtlığıyla başa çıkmak için iş birliği yapmaktan yana olduğunu dile getiren Kovaçevski, Açık Balkan girişiminin bir parçası olmayan Karadağ ve Bosna Hersek’in de bu zirveye katılmalarından dolayı söz konusu zirvenin bir “milat” olduğunu vurguladı.

Vucic de liderler arasındaki görüşmelerin gelecekte de devam edeceğinin ifade ederek, “Biz zaten gelecek hafta video konferans yöntemiyle görüşeceğiz. Tüm Avrupa’yı ve dünyayı tehdit eden krizi 6 ay ile 1 yıl arasında aşmak ve en iyi çözümleri bulmak için uzmanlarımızı bir araya getirmek amacıyla görüşmelerimizi ve hazırlıklarımızı devam ettirelim.” değerlendirmesinde bulundu.