AVRUPA

Fiyatlarda Artış Devam Ediyor

Devlet İstatistik Kurumu’nun geçen ay iç piyasaya ilişkin verilerine göre, sanayi ürünleri üreticilerinin satış fiyatları aylık bazda %0,3, yıllık bazda ise %21,4’e varan oranda arttı. Nisan ayında bu yılın Mart ayına göre enerji hariç, mallarda %5,8; kısa ömürlü tüketim malları %1,6 ve uzun ömürlü mallar %0,8 oranında arttı.

Mevcut elektrik fiyatları geçen yılın fiyatı ile karşılaştırıldığında %26,9’luk artışın yaşandığı görülüyor. Aynı şekilde geçen yıla göre beyaz eşya ve konut fiyatlarında %74,6; ara ürünlerde%29,4; uzun ömürlü ürünlerde %6,8 ve kısa ömürlü ürünlerde de %12,6 artışın olduğu görülüyor.

Temel gıda ürünleri, metaller ve yakıt fiyatları uzmanların tahmininden daha hızlı artıyor. Fiyat artışlarının ne zamana kadar ve ne kadar daha artacağını kimse tahmin edemiyor. Vatandaşlar geçimini sağlamakta zorlanıyor.

Fiyat artışı uzmanların tahminlerinin çok üzerinde. Vatandaşlar aydan aya daha pahalı ürün fiyatlarıyla karşı karşıya kalıyor ve fiyatlar yükseliyor. Covid-19 pandemisinin sonuçları, üstüne Ukrayna’da patlak veren savaş nedeniyle  önümüzdeki kışın ekonomik olarak çok zor geçeceği beklentileri hakim.