GENEL

Civica: Makedonya İşgal Edilmiş Bir Ülke

Makedonya’nın önemli sivil toplum kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve vatandaşların katılımı ile Civica Mobilitas Ulusal Forum toplantısı düzenlendi. Toplantı Struga şehrinde yapılırken toplantıya yoğundu.
Ülkede yaşanan krizin nedeninin devletin siyaset tarafından gasp edilmesi ve kamu’da kökleşmiş yolsuzluğun olduğu ayrıca durumun düzeltilmesinin çok zaman alacağı, ancak güçlü bir irade ve istek ile başarılabileceği hususları toplantıya katılanların ortak görüşü olarak öne çıktı.
Siyaset Bilimci ve aktivist Mişa Popoviç yaptığı konuşmada ”Krizin sebebi devletin işgal edilmiş olmasıdır. Bu da kamu sektörü, kamu yararı, Cumhuriyetin halktan koparılarak birkaç kişi tarafından gasp edildiği anlamına geliyor. Öyle ki oluşan durum sistematik olarak en yukarıdan en altta olanları bile etkiliyor ve ”sistemin” ya içine ya da dışına itiyor” dedi.
Toplantıya katılan STK temsilcileri yaptıkları konuşmalarla, toplumsal problemlerin çözüm görüşmelerinde STK’ların siyasi partiler ile görüşmeler yapması konusunda ise görüş ve fikir ayrılığında oldukları ortaya çıkıyor.
Gazeteci Nazim Raşidi konuşmasında ”Olası çözüm öneri ve anlaşmaları kamuoyuyla sürekli paylaşılmalı, böylece halk sunulan çözümün ne olduğunu görüp gerekli durumlarda sivil toplum kuruluşları ile birlikte siyasi partilere baskı ve uyarılar yapmalıdır. Böyle hareket edilmediği sürece yerimizde saymaya devam edeceğiz” dedi.