BALKANLAR

Borrell: Kosova ve Sırbistan’dan Diyalogda İlerleme Kaydetmelerini Bekliyoruz

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Sırbistan’a hukukun üstünlüğünde insan haklarının ilerlemesi ve Kosova ile normalleşmenin,  AB’ye katılım öncesi müzakerelerin hızını kararlaştıracağını Sırbistan’a açıkça bildirdi.

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç ile Brüksel’de yaptığı görüşme sonrasında, AB Diplomasi Şefi Josep Borell, Belgrad ve Priştine’nin yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediğini, her iki tarafın da üzerinde anlaştığı meseleleri yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Borell, “Arabuluculuk yaptığımız diyalogu ele aldık. Kosova ve Sırbistan’ın diyalogda ilerleme kaydetmesini ve kapsamlı bir anlaşmaya varmaya devam etmesini bekliyoruz. Hukukun üstünlüğünde insan haklarının ilerlemesi ve Kosova ile normalleşme, daha ileri katılım öncesi müzakerelerin hızına karar verecek.” dedi.

AB yüksek temsilcisi Borell, koordinasyonsuz eylemlerden ve söylemlerden kaçınmak için daha fazla diyalog için koşulların yaratılması gerektiğini ifade etti.

Avrupalı üst düzey diplomat Borell ayrıca savaş suçlarını kutlayarak ve soykırım ile savaş suçlularına destek vererek Sırbistan’ın AB’de yeri olmadığını da açıkça belirtti.