BALKANLAR

ABD’den Bosnalı Sırp lider Dodik’e Yaptırım

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik ve Dodik’in kontrolündeki bir yayın organına yaptırım uygulayacak. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi olan Dodik’in son aylardaki ayrılıkçı söylem ve eylemleri, doksanlı yıllardaki savaştan beri en ciddi siyasi krizini yaşayan Bosna Hersek’in parçalanabileceğine dair endişelere neden olmuştu.

Açıklanan yaptırımlar, Dodik’in ABD topraklarındaki varlıklarının bloke edilmesini ve Bosnalı Sırp liderle ticari faaliyet gerçekleştirenlerin ABD yasaları uyarınca cezalandırılmasını öngörüyor. Yaptırımlar, Dodik’in oğluyla bağlantılı bir şirkete ait olan ve Sırp liderin hedeflerinin gerçekleştirilmesi için kullanıldığı iddia edilen Alternativna Televizija adlı televizyon ağını da kapsıyor.

ABD Hazine Bakanlığının terör ve mali istihbaratla ilgili biriminden Brian Nelson, “Milorad Dodik’in kendi çıkarları doğrultusunda Dayton Barış Antlaşması’nı yürürlükten kaldırma girişimleri ve istikrarı bozan yozlaşmış eylemleri Bosna Hersek’in ve tüm bölgenin istikrarını tehdit etmektedir” açıklamasında bulundu. Bosna’da 3,5 yıl süren etnik savaş, ABD arabuluculuğunda 1995 yılında imzalanan Dayton Barış Antlaşması’yla son bulmuştu.