BALKANLARGÜNCEL

Kurti: Sırbistan’la Anlaşma İçin Hazırız

Kosova-Sırbistan ilişkilerinin normalleşmesi konusunda anlaşmaya varılmasını hedefliyor.

Başbakan Albin Kurti, bir özel televizyon kanalına verdiği röportajda, bunun 2022 yılında meydana gelmesine hazır olduklarını, ancak böyle bir şeyin Sırbistan’a da bağlı olduğunu söyledi.

“Bizim hazır olduğumuza göre, bu tür bir anlaşmanın olup olmayacağı Kosova’dan çok Sırbistan’a bağlı. Özünde karşılıklı tanınma anlamı olmayan anlaşmalar elbette bizim için kabul edilebilir olmadığı için hiç kimseye de faydalı değil.\” şeklinde değerlendirmede bulundu Başbakan Kurti.

Başbakan Kurti, nihai bir anlaşmaya varılmasının, bu iki ülkenin Avrupa ailesine entegrasyon sürecini hızlandıracağı için her iki ülkeye de fayda sağlayacağını ifade etti:
“Sırbistan Avrupa yoluna devam etmek istiyor ama bunu Kosova’yı tanımadan yapamaz ve diğer yandan Kosova, Avrupa ve Avro-Atlantik entegrasyonu istiyor ve bunun için Sırbistan ile tam bir normalleşmeye ihtiyacımız var.” diye belirten Kurti, Sırbistan’ın AB entegrasyonu konusunda ikilemleri olduğunu da kaydetti.

“Rusya ile Serbest Ticaret Anlaşması olduğu için Sırbistan ikilemler yaşıyor, Rusya’dan silah alıyor ve Avrasya Ekonomik Birliği’nin bir bölümüdür. Gazprom, Sırbistan’ın petrol endüstrisinin %50’sine ve ayrıca Voyvodina’daki Banaski Vor’da % 51 oranında olmak üzere en büyük gaz havzasına sahip, bundandır onlar ikilemler içerisindedir,  biz ise net Avrupa ve Batı Avrupa yolumuzdayız.\” diyen Başbakan Albin Kurti, Kosova’nın gelecek yıl AB üyelik statüsü için başvuruda bulunacağını söyledi.

/kosovahaber