AVRUPA

Kuzey Makedonya’da Türk Şirketi Güneş Enerjisini Elektriğe Çevirecek

A.Ş. ESM Müdürü Vasko Kovaçevski ve müteahhitlik şirketi Girişim Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı M. Behiç Harmanlı, bugün 10 MW’lık Oslomej fotovoltaik enerji santrali kurmak için Kuzey Makedonya Hükümeti ile bir sözleşme imzaladı.

İmzalama Törenine Başbakan Yardımcısı Koço Angyuşev , Ekonomi Bakanı Kreşnik Bekteşi, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan ve Türkiye Cumhuriye Üsküp Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Oğuzhan Berber de katıldı.

ESM Müdürü Vasko Kovacevski, uluslararası ihalede tesisin inşası için 17 şirketin başvurduğunu bildirdi. İlk değerlendirmeden sonra, 8 tanesi kısa listeye girdi. Sonunda, kamu alımlarında belirtilen tüm parametrelere göre, hem ticari hem de teknik olarak, en iyi teklif verenin seçilip bir inşaat sözleşmesi imzalayan Türkiye’nin Girişim Elektrik Şirketi olduğu ortaya çıktı.

Kovacevski: “Bu noktadan itibaren, seçilen şirket operatör işini ve tüm proje taahhütlerini üstleniyor ve sözleşmeye göre, santralin 10 ay içinde hazır olmasını ve 2020 sonbaharında güneşten gelen ilk elektrik enerjisi üretimine başlamasını bekliyoruz. Projeyi hayata geçirmemize yardımcı olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na teşekkür ederim, toplam 6,9 milyon Avro olan proje, 5,9 milyon Avro  EBRD kredisi ve 1 milyon Avro A.Ş. ESM fonlarından oluşmaktadır ”, dedi.

 

Kovaçevski ayrıca, Oslomej’deki 10 MW’lık yeni bir fotovoltaik enerji santrali projesi ve REK Bitola’da 20 MW’lık bir fotovoltaik enerji santrali hazırlanması konusunda da çalıştıklarını söyledi.