AVRUPA

Makedonya için Avrupa Birliği fon yaptırımları başladı

Avrupa Birliği üyeliğine aday ülkelere en önemli getiri olan Katılım Öncesi Yardım Aracı (İPA fonları) Makedonya için birliğin aldığı karar ile azaltılıyor. Ülkedeki siyasi krizin devam etmesi ve çözüm yolunun bir türlü bulunamaması Avrupa Birliğinin yaptırım uygulamasına sebep gösterilmekte. İlk etapta Brüksel’den yapılan açıklamada Makedonya için İPA Fonları 27 miyon avro azaltılıyor.

Konu ile ilgili Avrupa Komisyonu sözcüsü Maya Koçiyançiç yaptığı açıklamada ‘’Avrupa fonları için bir azaltmanın yapıldığı gerçek, bu fonların gerekli yerlere gitmediği ve  doğru kullanımı için olgunluğun olmadığı düşüncesindeyiz’’ dedi. Siyasi krizin yaptırıma sebebiyet verip vermediğine ise Koçiyançiç ‘’kötüleşen siyasi durum ne yazık ki hükümet ve kamu kuruluşlarının AB ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmemelerine neden oldu ya da böyle bir ilgi duymadılar’’ yorumunu yaptı.

Avrupa Birliğinin, Makedonya’ya İPA Fonlarını azaltma kararı bir ilk teşkil ediyor, AB ilk defa bir ülkenin İPA Fonlarında azaltmaya gitmiş oluyor.

İMF’nin Makedonya temsilcisini geri çekmesinden hemen sonra gelen İPA fon kesintisi ile birlikte uzmanlar belli uyarılarda bulunuyorlar. Ekonomi uzmani Abdülmenaf Beceti konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, alınan kararlar ile birlikte Makedonya için uluslararsı finansal desteğin kesileceği uyarısında bulunurken ‘’parasal destek gerek içerde gerekse dışardan alınacak krediler ile bir şekilde bulunacaktır, ama bunun bedeli ağırlaşmış olacaktır. Kesinlikle ülkede varolan krizin bedelini ödüyoruz. Az miktar para bulma için sıkıntı çekiyorsak, fazla para için varolan sıkıntıyı siz düşünün’’ dedi.