GÜNCEL

Zaman’a Verilen Desteğe Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

Basılı Medya Derneği tarafından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) iltisaklı “Zaman Makedonya” gazetesine basım ve dağıtım desteği verildiği bildirildi.

İletişim, Hesap Verilebilirlik ve Şeffaflıktan Sorumlu Devlet Bakanı Robert Popovski, dün düzenlediği basın toplantısında, 2018 yılında basım ve dağıtım desteği verilen medya kuruluşlarını açıkladı.

Program kapsamında başvuran 13 medya kuruluşundan aralarında “Zaman Makedonya” gazetesinin de bulunduğu 11’ine destek verilmesi kararlaştırıldı.

 

Makedonya’da yayın yapan FETÖ iltisaklı “Zaman Makedonya” gazetesinin bu program çerçevesinde 903 bin 92 Makedonya dinarı (yaklaşık 14 bin 670 avro) destek aldığı ifade edildi.

Büyükelçilikten kınama

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği, ülkedeki yazılı medyalara yönelik maddi destek kapsamında FETÖ iltisaklı “Zaman Makedonya” gazetesine de destek verilmesini şiddetle kınadı.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, 15 Temmuz’daki kanlı darbe girişiminin faili FETÖ’nün yayın organı “Zaman Makedonya” gazetesinin, Makedonya hükümetinden maddi destek almasının kabul edilebilir olmadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Bağımsızlığından itibaren birçok alanda desteklediğimiz Makedonya hükümetine, Türkiye ile dost ve kardeşlik ilişkilerini göz önünde bulundurarak bu yönde atılması gereken tüm adımları atma çağrısında bulunuyoruz.”

“Önlenmesi için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz”

Makedonya’nın Türk kökenli Devlet Bakanı Elvin Hasan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin geçen yıl yazılı medyaya destek konusunda karar aldığını ve daha sonra bunun yetkilerini Makedonya Gazeteciler Derneğine (ZNM) aktardığını ifade etti.

Destek programı kapsamında uluslararası camianın da katılımıyla bir komisyonun kurulduğunu ve kriterlerin belirlendiğini söyleyen Hasan, bütün başvuru yapanların bu kriterler dahilinde değerlendirilip destek verildiğini aktardı.

Konuyla ilgili gerekli tepkileri ilgili kurum ve makamlara ilettiğini kaydeden Hasan, “Önlenmesi için ve bir daha asla böyle bir durumla karşı karşıya kalmamamız için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz.” dedi.

Hasan, hükümetin sadece yazılı medyaya destek verme kararı aldığını, derneğin ise seçimi Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) başta olmak üzere uluslararası kuruluşlarla birlikte yaptığını aktararak, Makedonya’daki Türklerin de böyle bir karardan rahatsız olduğunu ilgili bakana ilettiğini bildirdi.

“Susulacak bir mesele değil”

Makedonya’daki Türk Hareket Partisi (THP) Genel Başkanı ve Milletvekili Enes İbrahim de olayın bilgileri dışında geliştiğini ve gereken müdahaleyi hem ilgili bakana hem de başbakana ilettiklerini söyledi.

Desteğin dağıtılmasında rol oynayan derneğin başbakanlık bütçesinden yararlandığını aktaran İbrahim, konuyla ilgili anlaşmanın iptali için gereken mücadeleyi bugün itibarıyla başlattıklarını kaydetti.

Konunun bugün hükümetin de gündemine gelmesini beklediklerini dile getiren İbrahim, “Bundan sonra sözleşmenin iptali, yani FETÖ’cü gazete ile sözleşmenin yapılmaması için gereken çabayı göstereceğiz.” dedi.

Makedonya Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı Beycan İlyas ise gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, Başbakan Zoran Zaev ile bugün gerçekleştireceği görüşmede bu konuyu da kendilerine aktaracağını ifade etti.

Partililerle de konuyu istişare edeceklerini ve gereken tepkiyi vereceklerini kaydeden İlyas, “Bu şüphesiz ki susulacak bir mesele değil. FETÖ organizasyonunun yayın organı olan Zaman’a, özellikle Makedonya vergileriyle, bizim vergilerimizle bir şekilde destek çıkılması kabul edilebilir bir mesele değildir.” diye konuştu.

Hükümeti oluşturan koalisyona katılmalarının en büyük sebeplerinden birinin de “kırmızı çizgi” olarak nitelendirdikleri FETÖ ile mücadele olduğunu bildiren İlyas, konunun tepkisiz kalacak bir mesele olmadığını vurguladı.

“Bu Makedonya hükümetinin iki yüzlülüğüdür”

Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Saraç da Makedonya Türklerinin milli refleksi ve vicdanı olarak hükümetin bu iki yüzlülüğünü kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Çok açık ve net dille Türkiye’nin düşmanı bir örgüte ve özellikle Türkiye’nin terör örgütü olarak nitelendirdiği bir oluşumun yayın organına destek verilmesinin anlaşılır bir tarafı olmadığını vurgulayan Saraç, şunları kaydetti:

“Çok samimi ve net olarak söylüyorum, bu Makedonya hükümetinin iki yüzlülüğüdür. Biz de Makedonya Türklerinin milli refleksi ve vicdanı olarak kınıyoruz ve hükümeti gerçek manada göreve davet ediyoruz. Dost ve kardeş bir ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı böyle çifte standart uygulanmasını asla kabul etmeyiz. Bu konuda gücümüz yettiği kadar yapılması gereken ne varsa yapacağız.”

“Teröre karşı Türkiye’nin yanında olacağız söylemleri eyleme dönüşmeli”

Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Başkanı Hüsrev Emin de FETÖ iltisaklı gazeteye destek verildiğini büyük bir üzüntü ve şaşkınlıkla öğrendiklerini bildirdi.

Kararın her platformda sıkça vurgulanan “Makedonya-Türkiye dost ülkelerdir” anlayışına vurulan ağır bir darbe olduğu vurgulayan Emin, “Makedonya ve kurumlarının, 15 Temmuz 2016’da darbe kalkışması yapan ve 250 vatan evladını şehit eden, binlerce insanı yaralayan eli kanlı terör örgütü FETÖ’ye karşı adaletin, milli iradenin, demokrasinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yanında olmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Emin, Başbakan Zaev’in 2017’deki Makedonya Türklerinin Türkçe Eğitim Bayramı kutlamalarında FETÖ için “terör örgütü” tanımlamasını yaptığını ve Makedonya’nın Türkiye’nin yanında olacağını açıkladığını hatırlattı.

Makedonya’nın Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov’un iki hafta önce Ankara’da ülkesinin her zaman Türkiye’nin terörle mücadelesinde yanında olacağını açıkladığını anımsatan Emin, bakanlığın FETÖ iltisaklı gazeteye maddi destek kararının Makedonya Türklerini derinden yaraladığını ifade etti.

Makedonya Türklerini üzen ve Türkiye ile ilişkilere zarar verecek bu yanlış kararın bir an önce yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Emin, Makedonya yetkililerinin “teröre karşı Türkiye’nin yanında olacağız” söylemlerinin de eyleme dönüşmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

MATTO’da Verilen Desteği Kınadı

Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO), hükümet tarafından Zaman Makedonya gazetesine yapılan maddi desteği kınadı.

Açıklamada hükümetin bu desteğinin şaşkınlık ve rahatsızlık yarattığı ifade edildi.

MATTO tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

“Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti tarafından, yazılı medyalara destek kapsamında FETÖ terör örgütüyle iltisaklı olan Zaman Makedonya gazetesine maddi destek verilmesini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.

Türkiye Cumhuriyeti, bağımsızlığının ilan edildiği günden itibaren her zaman Makedonya Cumhuriyeti’ne destek ve yardım sağlamış, iyi ve kötü gününde yanında olmuştur. 15 Temmuz 2016’da FETÖ terör örgütünce yapılan hain darbe girişimi herkesçe bilinmektedir. FETÖ terör örgütünün yayın organı Zaman Makedonya’ya dost ve kardeş ülke Makedonya Cumhuriyeti’nden maddi destek verilmesi şaşkınlık ve rahatsızlık yaratmıştır.

Her alanda mükemmel düzeyde seyreden iki ülke arasındaki ilişkilere gölge düşürmemesi adına, MATTO olarak, dost ve kardeş ülke Makedonya Cumhuriyeti’nin söz konusu desteğin geri çekilmesi, bir daha tekrarlanmaması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin FETÖ ve diğer terör örgütleriyle olan mücadelesinde yanında yer alması hususunda davette bulunuyoruz”