SİYASET

Zaev :’’İvanov Darbe Yapıyor’’

Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov’un, akşam üzeri düzenlediği basın toplantısında hükümeti kurma yetkisini Zaev’e vermeyeceğini açıklamasından sonra gözler Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği lideri Zoran Zaev’e çevrilmişti.

Zaev parti merkezinde düzenlediği basın toplantısında: ‘’İvanov anayasa ve yasalara aykırı verdiği karar ile darbe gerçekleştiriyor. Makedonya’nın vatandaşları seçimlerde ortak bir toplum için oy kullandılar, bunu gerçekleştirmekte kararlıyız. İvanov’un yasalara aykırı kararı yeni ve reforma dayalı hükümetin kurulmasına asla engel olamayacaktır. İvanov kararını mutlaka geri çekmek zorundadır. Herkesi aklı selim davranmaya davet ediyorum, demokrasi kazanacaktır. Adım adım gidip bu durumun üstesinden geleceğiz. DUİ lideri Ali Ahmeti ile bugünkü görüşmemizde önümüzdeki dönemde atacağımız adımları görüştür’’dedi.

Basın mensuplarının ’’Atacağınız adımlar neyı kapsıyor?’’ sorusuna Zaev: ‘’Bizler şimdiyekadar verdiğimiz bütün kararları aramızda görüşerek, uzmanlara danışarak ve vatandaşların iyiliğini düşünerek verdik. Konunun ciddiyeti açısından iyi analiz yapıp karar vermek durumundayız’’ dedi.

’’ Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin yarın Üsküp’e düzenleyeceği ziyaret hakkında ne düşünüyorsunuz?’’ sorusuna ise Zaev: ’’Makedonya’nın yurtdışındaki dostları yardıma herzaman hazırdırlar, sayın Mogherini’nin gelişi de bu doğrultura. Siyasi krize son vermek ve yardımcı olmak için geliyor. Kendisine Avrupa Birliğine iletmesi için bazı mesajlarımız olacaktır. İnancım Mogherini’nin Makedonya’da yakışır bir şekilde ağırlanacağından yanadır’’ dedi.

Son olarak Zaev ülke genelinde düzenlenen protestolar hakkında ’’protesto bütün vatnadaşların demokratik hakkıdır. Demokrasiye inanan biri olarak bunu düşünüyorum. Fakat protestocuların hangi neden ve sebeple protesto düzenlediklerini anlayamıyorum. Protestolara katılan vatandaşlar bir siyasi parti ve bir kişinin yalanları ile manipüle ediliyorlar. Herkesi aklı selim davranmaya davet ediyorum. Makedonya bu günleri atlatacaktır’’ dedi.