GENELGÜNCEL

Ufuk Derneği’nden Dün Gece Makedonya Meclisinde Yaşanan Antidemokratik Olaylara Kınama

Makedonya Meclisinde oluşan yeni çoğunluğun aldığı kararla Meclis Başkanının seçimi Anayasa ve yasalar çerçevesinde yapılmıştır. Aynı zamanda yeni çoğunluğun aldığı kararlara karşı koymak seçmen ve vatandaşların seçim iradesine saygı göstermemek ile eş değerdir. Bir an önce Makedonya Meclisi`nin çalışmalarına yeni Meclis Başkanı ile devam etmesi ve ülkede yeni hükümetin kurulmasıyla durumların normalleşmesini bekliyoruz.  Dernek olarak her zaman ülkemizin demokrasi ilkeleri çerçevesinde yönetilmesinden yana olduk. Makedonya’nın AB ve NATO üyesi olma yolu demokratik ilkelere uygun yönetilmesi, çoğunluğun kararlarına saygılı olunması ve demokratik kurumların güçlenmesinden geçiyor.

Yıllardır Makedonya Türklerine yönelik Vmro-Dpmne iktidarının yaptığı açık ayrımcılığa tepkimizi koymaktan asla çekinmedik. Ufuk Derneği yöneticileri ve gönüllüleri bu tavırlarından dolayı çeşitli baskılara maruz kaldı, gün geldi görevinden alındı, haklı olarak talep ettikleri hakları verilmedi ve gasp edildi. Dün geceki olaylar, iktidarın yeni meclis çoğunluğunu kabul etmemesinden ve iktidar kadrolarının halkın kontrölü ele alma çağrılarının sonucudur. Bu olaydan sonra iktidarın gerçek yüzü bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır. Bizde kurum olarak geçen yıllarda ,,parti devleti’’ oluşurken verdiğimiz tepkilerin doğru olduğunu ve bu girişimin nekadar tehlikeli olduğunu bir kez daha gördük. Makedonya Türkleri bu ülkenin en sadık vatandaşıdır, her zaman devlet kurumlarına ve yasalara saygı duymuşlardır. Yinede son yıllarda iktidarın koalisyon partneri iki Türk partisi, AB karşıtı, demokrasi karşıtı, şiddet yanlısı, Makedonya’nın etnik ve dini farklarını kabul etmeyen, yosluzluklara karışan şoven iktidar tarafında durarak v.b. girişimler ile  Türklerin ülkedeki saygınlığını yitirimişlerdir.

Biz demokratik yollar ile haklarımızı ve gelecek nesillerin refahını ve yaşam standardını yükseltmek için mücadeleye her zaman hazırız. Soydaşlarımızı bugüne kadar olduğu gibi şiddet ve saldırgan bütün eylemlerin dışında kalmaya ve sağduyulu olmaları için çağrıda bulunuyoruz.