GÜNCEL

THGA Sivil Toplum Kuruluşlarına Destek İlanı Açtı

Toplulukların Haklarını Gerçekleştirme Ajansı’ndan (THGA) 2022 yılı için Sivil Toplum Kuruluşlarına (STK) destek fonu kapsamında proje bazlı destek ilanını açtı. 15 Mart tarihinde açılan ilan 10 gün sürecek. İlan’a başvuru yapacak olan STK’ların tüzüklerinde nüfusu az olan toplulukların hakları konusunda çalışma yürütme amaçlarının olması istenirken, projelerin şu alanlarda olması aranmaktadır:

  1. Toplulukların ana dillerindeki eğitimi geliştirme ve koruma;
  2. Toplulukların kültürel mirasını tanıtma ve koruma;
  3. Toplulukların hakça temsilinin geliştirilmesi;
  4. Toplulukların ana dilde bilgi almalarının geliştirilmesi;
  5. Uluslararası örgütler ile azınlık haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda işbirliği ve kordinasyon.

Ajans Müdürü Eran Kurtiş açılan ilan ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

”Ajansın mali destek programı, nüfusu %20’nin altında olan topluluklar alanında çalışma yürüten dernek ve vakıfların yapısalve kurumsal kapasitelerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Fondan sağlanan maddi destek yasa ve prosedürlere uygun olan STK’ların yani toplulukların haklarının gerçekleştirilmesi, geliştirilmesi ve korunması, etnik gruplar arası ilişkilerin ve sosyal uyumun geliştirilmesi ile ilgili faaliyetlerde yürütenlere açıktır. Programın odak alanları eğitim ve bilim, kültür, istihdam, ana dilde bilgi edinmek ve uluslararası iş birliğini başlatmak ve geliştirmektir.

Beklentim ilanımıza büyük bir ilginin olmasıdır, tüm STK’lara çağrımız ilana başvurmalarıdır. Özellikler Türk sivil toplum kuruluşlarına bu çağrıyı yapmak istiyorum. Yukarıda saydığımız konularda Türk toplumunun gelişimi, haklarının korunması konularında fikri daha doğrusu projesi olan derneklerimize başvuru konusunda cesaretlendirmek isterim” dedi.

THGA kuruluşundan neredeyse on yıl sonra kendi bünyesinde STK’lara proje bazlı destek sunmaktadır. İlk olarak 2020 yılında bu destek Avrupa Birliği (AB) projesi ile başlarken, 2021 ve 2022 yıllarında sözkonusu destek Ajansın bütçesinden yapılmakta.