SİYASET

TDP’den Cumhurbaşkanı’na Tepki

Türk Demokratik Partisi (TDP) yayınladığı, dün kurucu toplantısını Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski önderliğinde geçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu ile ilgili bildiri yayınladı. Bildiride MGK üyeleri arasında Türk olmamasına tepki gösterildi.

TDP tarafından MGK ile ilgili yayınlanan bildiri şöyle:

“Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski tarafından kısa bir süre önce kurulan – seçilen Makedonya Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi yeni üyeleri arasında, Makedonya Türk topluluğundan maalesef bir üye bulunmaması bizi son derece rahatsız etmiştir.

Seçim kampanyası sırasında her seferinde çok kültürlülük kavramının devletin esası olarak önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Pendarovski, kabine üyelerini ve son olarak da Güvenlik Konseyi üyelerinin seçimi yapıldığında, ne yazık ki, ülkemizin en büyük üçüncü topluluğu olan Türklerden hiçbir temsilci için yer bulamamıştır.

Bu da, Makedonya Türk topluluğunun seçimler sırasında cumhurbaşkanına verdiği karşılıksız desteğe rağmen, en yüksek devlet kurumu tarafından ihmal edildiğini veya reddedildiğini göstermektedir. Bu nedenden ötürü de, Türk Demokratik Partisi olarak bizler, Cumhurbaşkanının bize karşı yaptığı bu ‘ayrımcı’ yaklaşımdan ötürü üzgün ve hayal kırıklığına uğramış olduğumuzu bildirmek isteriz.

Geçmişte, Makedonya Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi’nde her zaman birer Türk temsilcinin olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yeni içerikte temsilcimizin olmayacak olması bizim için anlaşılması güç bir gerçektir.

Son olarak, ülkedeki daha az sayıda olan etnik topluluklara karşı yapılan bu türdeki yaklaşımın, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti’nin stratejik önceliklerinden biri olan Toplum ve Kültürlerarasılık Kavramını Geliştirme Ulusal Stratejisine de aykırı olduğunu ifade etmek isteriz.”