Priştine Radyosu Türkçe Programının 70. Yılı Kaydedildi
Kosova Türklerinin yüzyıllardır bu topraklarda var oluşunu kanıtlayan Türkçe Eğitim ve Derneklerimiz bu yıl kuruluşlarının 70. yılını kaydetti. Bununla birlikte Türk halkının, eğitimin, kültürün sesi ve duyurucusu olan Priştine Radyosu Türkçe Programı ve Türk Orkestrası da aynen var oluşunun 70 yılını kaydetti.
Priştine Radyosu Türkçe Programının 70.yılı vesilesiyle Kosova Türk Gazeteciler Derneği ve bu radyonun ekolü olan Kosova Radyosu Türkçe Programı örgütlemesiyle “Gerçek” Derneği mekanında bir tören toplantı düzenlendi. Bu toplantıda Priştine Radyosu, bunun ekolü olan Kosova Radyosunun üstlendiği misyonu çalışmalarıyla yerine getirdiği değerlendirildi.
Tören radyonun geçmişiyle ilgili fotoğraf ve bazı belgelerin yer aldığı bir sunumla başladı. Ardından tek tek radyoda çalışan gazeteci, muhabir ve diğer personelin isimleri okundu, aramızda olmayan bazı arkadaşlar için de bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Toplantı devamında yaklaşık 30 yıldır eski Priştine Radyosu Türkçe Programı Sorumlusu Muhamed Ustaibo’nun yaşadığı İzmit’ten gönderdiği kutlama mesajı okundu.
Ardından yapılan konuşmalarda Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Arslan, Kosova’da radyo mikrofonlarından Türkçe haber, türkü, şiir, tiyatro oyunun bayraktarlığını yapmış, programlarında herkese kucak açmış Priştine Radyosu, bunun devamı olan Kosova Radyosu çalışanlarına bu yıldönümü kutlayarak, bu yıldönüme ışık tutan tarihten örnekler sundu.
Gazeteci Arslan, resmi politikaya göre, bu topraklarda Türkçe söz, ses, gelenek ve görenekler, Türkçe şarkılar, camiler ve saire var, ancak Türklerin olmadığının belirtilmesi ardından Türklerin verdiği yoğun bir mücadele sonucu 1951 yılının Mart ayında Türkler resmen tanınmayı başarır, o zamanki eski Yugoslavya’nın Kosova ve Metohiya İl Konseyi toplantısında Türk azınlığının varlığı kabul edildiğini belirtti.
İbrahim Arslan, Kosovalı Türklerin bu topraklarda yüzyıllardır başka uluslarla birlikte yaşadıklarını ve kendi kültür, gelenek ve göreneklerini de yaşattıklarını vurguladı.
RTK-Kosova Radyosu Türkçe Programı Sorumlusu Ekrem Safçı da Priştine Radyosu Türkçe Programının 70 yıl içerisinde kendine düşen görevi tam anlamıyla yerine getirdiğini, bunun devamı olan Kosova Radyosunun da Kosova’da Türk halkının ayakta kalmasında çok büyük çaba sarf ederek, önemli katkılar sunduğunu ve her zaman amacın Türk halkının varlığını, gelenek ve göreneklerin devam ettirmek olduğunu söyledi.
“Gazetecilik kodeksine son derece saygılı davranmak, doğru ve tarafsız haber yapmak ve bu şeref verici görevi yerine getirmekte Piştine Radyosu ve bunun ekolü olan Kosova Radyosu’nun misyonunu yerine getirmekte çaba göstermiş ve göstermektedir” diyen Safçı, RTK Kosova Radyosu Türkçe programı çalışanları dinleyicilerin elçileri olmaya ve güvenilir haber ile kaliteli yayınlarla yaratıcı çalışmalarından asla ödün vermeyeceğini vurguladı.
Priştine Radyosu Türkçe Programı Sorumlu Yazar Yardımcısı Ercan Kasap, 1951 yılında 2 personel ile çalışmasına başlayan radyonun daha sonra kadro sayısında artışı olduğunu, 30 kadar gazetecinin çalıştığını ve aynı yılda Türkçe radyo yayınlarıyla birlikte Türkçe müzik gereksinimi, Türk Sanat ve Halk Müziği Orkestrasının kuruluşuyla karşılanmaya başladığını belirtti.
“Priştine Radyosu Türkçe yayınları kısa bir süre içinde Kosovalı Türklerinin sesi olmayı başarır. Sözü ve sazıyla halkın olup bitenlerle haberdar olması, siyasal, toplumsal, ekonomi, eğitim, kültürel bilinçlenmesinde öncü kurumlar arasında yer alır” şeklinde konuşmasına devam eden Kasap, tek deyişle “Burası Priştine Radyosu” şeklinde yapılan anonsun Türk halkının bu topraklarda yeniden doğuşunu muştuladığını ileri sürdü.
Bugün kuruluşu ve çalışmalarının 70. yılını kutladığımız Priştine Radyosu Türkçe yayınları çağdaş radyo yayıncılığın tutarlı yöntemlerini ön plana alarak, gerçekçi bir şekilde toplumu yoran, halkı kurcalayan sorunlardan uzak ve ilgisiz kalmamak için uğraşı verdiğini belirten Kasap, etkili ve önemli kitle iletişim aracı olarak geniş bir dinleyici kitlesine ulaşmakta çaba gösterdiğini kaydetti.
Konuşmalar ardından Kosova Tük Gazeteciler Derneği, günümüz Radyosu Kosova Radyosuna bir kutlama takdim etti. Aynı zamanda katkılarından dolayı “Gerçek” Derneğine de bir teşekkür belgesi sunuldu.
Tören toplantı, toplu fotoğrafın çekilmesiyle sona erdi.
/kosovahaber/