GÜNCEL

Petkov ve Kovaçevski: İkili İlişkilerdeki İlerleme Hızımızı Yüksek Tutmaya Kararlıyız

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, bugün Üsküp’te bir araya geldiği Kuzey Makedonya’nın yeni Başbakanı Dimitır Kovaçevski ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, “İkili ilişkilerdeki ilerleme hızımızı yüksek tutmaya kararlıyız” diye kaydetti.

İki başbakan, iki hükümetin ortak toplantısının 25 Ocak’ta gerçekleşeceğini söyledi.

Petkov, iki halkın ilişkilerin giderek daha da yakınlaştığını anlaması için çalışma gruplarından birinin her hafta bir araya geleceğine dikkat çekti.

Bulgaristan Başbakanının ifadesine göre, iyi komşuluk ilişkilerinin düzeyi, atılan adımlar ve gerçekte elde edilen sonuçlarla ölçülecektir.

Petkov, “Bugün çok güzel ve samimi bir sohbetimiz oldu. İki hükümetin ulaştırma bakanlarını da tebrik etmek istiyorum. Sofya-Üsküp uçak seferleri gerçek olacak. 30 gün içinde bu konuda kesin bilgilere sahip olacağız ve 60 gün içinde bu havayolu hattı uçuşlara açılacak” dedi.

Kuzey Makedonya Başbakanı Kovaçevski yaptığı açıklamada, “yakın komşu halklar” olarak adlandırdığı iki halk arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacak yeni bir sınır kapısı – Klepalo Sınır Kapısı’nın açılacağını vurguladı.

Kovaçevski, konuşmasına Petkov’u bir arkadaş olarak adlandırarak ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde her zaman arkadaşlar arasında olacağını söyleyerek başladı. Yeni hükümetler kurulduğuna göre, ülkeler arasında yeni bir enerji bağı oluşacağını söyleyen Kuzey Makedonya Başbakanı, “Makedonya’nın tanınmasından 30 yıl sonra diyalog için yeni bir fırsat penceremiz var” dedi.

Bulgaristan, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ve Kuzey Makedonya olarak ülkenin hem kısa hem uzun ismini kullanacak ve bu konuda uluslararası kurumları bilgilendirmek için bildirimde bulunulacak.

Kovaçevski, Bulgaristan, Kuzey Makedonya’yı Anayasası ile birlikte tanıdığı için Makedon Dili ile ilgili bir sorun görmüyor. Kuzey Makedonya Başbakanı, “Tarih arka planda olacak, iyi ilişkiler kurulması, ayrıca Bulgaristan ile anlaşmaya varılması ve AB üyeliğimize ilk adımları atmamız ön planda olacak” dedi.

İki ülkenin başbakanları, “Tarih komisyonlarının üyeleri, üzerinde mutabık kalınan konuları açıklayacaklar ve bu, geçmişe dönüş değil, geleceğe bir bakış olacaktır. Çözülmemiş ve tartışmalı konularda çalışmak için daha fazla zaman verilecek” diye açıkladılar.

Kuzey Makedonya’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğumuzdan dolayı gurur duyduğunu ifade eden Bulgaristan Başbakanı, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde farklı etnik kimlik tanımlamalarında bulunan tüm gruplara saygı duyuyoruz” diye vurguladı.