SİYASET

Partiler Siyasi Krizden Çıkış Anlaşmasının Detayları Üzerine Mutabakata Vardılar

Geçtiğimiz hafta siyasi krizden çıkış yolu arayan ülkenin en büyük 4 siyasi partisi arasında anlaşma sağlanmasının ardından, partilerin heyetleri arasında süren görüşmelerde nihayet anlaşma detayları üzeri bir mutabakat sağlanmış oldu. Uzun ve yoğun süren görüşmelerin ardından partiler hükümet yasası, İçişleri Bakanlığı yasası, seçim yasası ve medya alanında yapılması gereken yasal düzenlemeler için anlaşma sağladılar.

                Parti heyetleri seçim döneminde medya kuruluşlarının yayınlarını inceleyecek olan komisyonun ve çalışma alanının detayları üzerine mutabakata vardılar.

                Vmro-Dpmne’nin görüşmelerdeki temsilcisi olan Nikola Todorov ile Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) temsilcisi Radmila Şekerinska’nın beyanatlarına göre parti heyetleri arasında yapılan anlaşmanın şimdi Makedonya Meclisinde görüşülüp onaylanması bekleniyor.

                İktidar partisi Vmro-Dpmne temsilcisi Nikola Todorov yaptığı açıklamada ‘’yasal düzenlemenin gerekli olduğu bütün alanlarda anlaşma sağlandı, şimdi yasal metinler Mecliste onaylanmak üzere görüşülecek, inanıyorum ki milletvekillerinin desteği de alınacaktır. Bu düzenlemeler ile artık seçim yolu açılmış olacaktır. Benim beklentim hafta sonuna kadar yasal düzenlemelerin yürürlüğe gireceğidir’’ dedi.

                Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) temsilcisi Radmila Şekerinska ise açıklamasında ‘’Anlaşma sağlanan metinlerin son düzenlemeleri tamamlandığında önemli bir adım atılmış olduk diyebilecek ve siyasi partiler Mecliste bütün prosedür üzerinde görüşmeler yapacaktır. Bizim amacımız Makedonya’da bir an önce hür ve demokrati seçimlerin düzenlenmesidir. Bu seçimlerde ise iktidarın değil halkın kararı belirleyici olacaktır.’’ Dedi