SİYASET

PARTİLER ARASI BEŞ SAAT SÜREN MÜZAKERELERDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Seçim listesi, medya ve geçici hükümet için anlaşma sağlanamadı. Partiler arası görüşmede üç önemli konuyla ilgili Avrupa Birliği rezidansı Prjino’da beş saat sürmesine rağmen hiçbir konu hakkında anlaşma sağlanamadı. Yine de partilerin açıklamalarına göre ilerleme kaydedildi.

Müzakereler çerçevesinde yapılacak çağrı üzerine Seçmen listesindeki 40 bin seçmenin Devlet Seçim Komisyonu’na başvurudu bulunmaları ve bu şekilde varlıklarının tescil edilmesi kararlaştırıldı. Eğer seçmenler başvuru yapmazsa Seçim listesinden çıkarılmaları, bu seçmenlere ikinci bir şans verilmesi seçimden önce başvurmaları durumunda tekrar listeye eklenmeleri kararlaştırıldı.  Partiler Seçmen listesinin temizlenmesi sürecinin nekadar sürmesi gerektiği üzere uzlaşamadılar.

Medya sorunu üzerine görevi üstelenecek kurum konusunda uzlaşma sağlanamadı. Seçimlerden önce etik konseyin Ajanstan yetkileri alması fikri kabul edilmedi. Mutabakat sağlanan konulardan biri kanun dışı çalışan medya kuruluşlarının önce uyarılması, sonra cezalandırılması, taraflar tarafından kabul edilmiştir. Medya Kanunu ve Seçim Kanunu cezalarının yarıya indirilmesi kararlaştırılmıştır.

Geçici hükümet geçen yıl Prjino’da yapılan anlaşmaya göre kurulmalıdır: iki bakan ve üç bakan yardımcısı muhalefet kanadınan olmalıdır. Bu hükümet seçimden önce kaç gün kurulması gerektiği konusunda anlaşma sağlanamadı – Meclisin feshedilmesi veya seçimden önce 100 gün. Yürütülen müzakerelere göre Kasım ayında seçim yapılıp yapılamayacağı belli olacak.

Parti temsilcileri, Todorov, Şekerinska, Grubi ve Aliu medyaya demeç vermeden ayrılırken, iki büyükelçi Beyli –Orav muhabirlere anlaşma sağlanmadığını anca dört parti arasındaki müzakerelerin devam edeceğini belirttiler.