GÜNCEL

Özel Yetkili Savcılık Yeni İddianame Dosyaları Açtı

Yasadışı dinleme kayıtlarından ortaya çıkan suç şüphelerini araştırmakla yükümlü olan Özel Yetkili Savcılık 3 yeni iddianame dosyası açtı.

İlk iddianame Vmro-Dpmne siyasi partisinin yasa dışı finanse edilmesini kapsayan ve ”Talir” ismini taşıyan dosya oldu. Sözkonusu iddianameye göre 2009-2015 yılları arasında Vmro-Dpmne’nin yasal olmayan yollardan 4,9 milyon avro finanse edildiği ve soruşturmada 14 kişinin şüpheli olduğu açıklandı. İddianamede baş şüphelinin parti genel başkanı olduğu, diğer şüphelilerin ise partide önemli görevlerde yer almış kişiler olduğu bildirildi. Özel Yetkili Savcı Lençe Ristoska yaptığı açıklamada yasa dışı olarak Vmro-Dpmne’nin üzerine geçirilmiş gayrimenkullerin saptandığını, bunların parti amaçları için kullanılmadıklarını ve mahkemeden Vmro-Dpmne’nin mal varlığına giren, haksız yollarla elde edilen gayrimenkullerin dondurulması talebinde bulunacaklarını belirtti.

”Trevnik” ismini taşıyan Özel Yetkili Savcılığın kamuoyuna duyurduğu diğer iddianame dosyası ise, Zelenikovo Belediyesinde imar izinleri olmayan 3 villa’nın inşaatını kapsayan dosya oldu. Sözkonusu 3 villanın 2011 yılında inşasına başlandığı fakat izinlerin 2013 yılında verildiği saptanmış durumda.

Savcılığın açıkladığı son iddianame dosyası ise ”Traektoriya” ismini taşıyor. Bu dosya eski 4 önemli hükümet görevlisi hakkında 2012 ve 2013 yıllarında açılan otoyol inşa ihalelerine fesat karıştırma şüphesiyle açılmış durumda. Miladinovtsi-İştip ve Kırçova-Ohri otoyol inşa ihalalerinde yapılan usulsüzlükler ile Makedonya Cuhmuriyeti Devlet Bütçesinin 155.117.172 avro zarara uğratılma şüphesi sözkonusu.

Ayrıca basın toplantısında konuşan Özel Yetkili Savcı Fatime Fetai, savcılığın görev süresinin 18 ay olduğunu ve bu sürenin önümüzdeki aylarda biteceğine vurgu yaptı. Fetai, Özel Yetkili Savcılığın son derece önemli ve hassas çalışma gerektiren konuları işlediğini, şimdiyekadar savcılığın çalışmalarına birçok engelin çıkarıldığını ve bu sebeplerden dolayı Özel Yetkili Savcılığın görev süresinin uzatılmasını talep ettiklerini açıkladı.