GÜNCEL

Meclis Başkanı Caferi, VMRO-DPMNE’nin Referandum Girişimini Reddetti

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclis Başkanı Talat Caferi, Makedonya Cumhuriyeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Arasında İşbirliği Dostluk Anlaşmasının Onaylanması, İyi Komşuluk ve İyi Komşuluk Yasası’nın geçerliliğinin sona erdirilmesi için devlet düzeyinde zorunlu referandum çağrısında bulunulması üzerine gönderilen talep mektubunun kendisine ulaştığını, aynı zamanda çağrıda bulunan VMRO-DPMNE Genel Başkanı Hristiyan Mitskoski’ye konuyla ilgili cevap verdiğini kaydetti.

Meclis Başkanı Caferi, Mitskoski’ye cevabında Makedonya Cumhuriyeti Meclisi İçtüzüğü’nün 60. maddesinin 1. fıkrasının 5. paragrafı uyarınca, kanunun geçerliliğinin sona erdirilmesi için vatandaş girişiminin devlet düzeyinde zorunlu referandum çağrısı üzerine Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Anayasası’nın 118. maddesine ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Anayasası’nın 8. maddesinin 1. fıkrasının 11. paragrafına uymadığını ifade etti. .

Daha doğrusu, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Anayasası’nın 118. Maddesinde, Anayasaya uygun olarak onaylanan uluslararası anlaşmaların iç hukuk düzeninin bir parçası olduğu ve kanunla değiştirilemeyeceği olarak düzenlenmiştir. Anayasa’nın 8. maddesinin 1. paragrafının 11. bendinde, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin anayasal düzeninin temel bir değerinin, uluslararası hukukun genel kabul görmüş normlarına saygı olduğunu belirtilmektedir.