RÖPORTAJ

Maksud Ali: Zulmün Ortakları Rahatsız

Siyasi ortaklık iyi kötü başarılı başarısız olsa dahi sonuçları kabul etmek efendiliktir. İyi başarıyı paylaşmak kötü başarısızlığı kabul etmemek siyasi ahlaksızlıktır. Bu kaide Türkler için de geçerli olmalıdır. Bugünü anlamak dünü hatırlatmakta faydalı olacaktır.

2014 seçimlerini muhalefet kabul etmedi. Yasadışı dinleme kayıtları kamuyla paylaşıldı, yolsuzluklar zulümler ortaya çıktı.

Türk partileri TDP milliyetçi VMRO DPMNE iktidarın ortağı, THP ve TMBH muhalefette olan SDSM koalisyon ortağı. 11 Aralık 2016 erken seçimler öncesinde TMBH taraf değiştirdi.

VMRO DPMNE koalisyonun Pirus zaferi yani 51 milletvekili yeni hükümetin kurulmasında yeterli olmadı.

SDSM koalisyonu Arnavut partilerin desteğini alarak çoğunluğu sağladı.

İktidar elden gidiyor, hesap günü yaklaşınca engellemeler, kirli oyunlar hız kazandı.

Cumhurbaşkanı G.İvanov ırkçı iktidarın hizmetinde oldu.

İki ay protestolar sürerken ırkçılar dernekler kurdular(21) ve mobilize oldular.

Arnavutlara ölüm, kahpe Arnavutlar sloganlarını duymayan görmeyen olmamışsa o ayrı konu.

Meclis engellemeleri Arnavut platformu kamuflajı altında tehditler savuruldu. Küfürlere dayanamayan bazı Arnavut milletvekilleri onlara göre kürsüden gereken cevapları verdiler.

Irkçı iktidarın kuklası olan Türk asıllı(?) milletvekili Yusuf Hasani koltuğuna yapışmış ses çıkarmadı.

Meclis engellemelerini aşmak için yeterli oya sahip çoğunluk Meclis genel kurulunda organize olup Talat Caferi’yi Meclis başkanı seçtiler. Arnavut asıllı meclis başkanını yutmak kolay değil. Bağımsız Makedonya tarihinde bir ilk gerçekleşti, tabular yıkıldı.

Aynı gün (27 Nisan) meclis saldırgan ırkçılar tarafından basıldı. Devlet kurumları yetkilileri yardımcı olduklarını gizlemek zor olacak. Hedef muhalefet milletvekilileri ve Arnavut asıllı milletvekililerdi.

Meclis güvenliği lafta kaldı. Polis kurumları siyasetin emrinde olduğunu açıklayan İçişleri Bakanı Nuhiu oldu.

Meclis kana boyandı. Savunmasız kalan muhalefet milletvekilileri ve Arnavut milletvekillileri arasında ağır yaralılar var, kadın milletvekillileri de saldırıya uğradılar.

Barbarlık, vahşilik, şiddet ne olduğunu sosyal medyadan takip ediyoruz.

Hemen Üsküb’e yola çıktım. Geçmiş olsun dilemek için milletvekili Enes İbrahim’in evine uğradım. Komşu, tanıdıklar ziyarete akın ediyordu.

Bu şartlarda yolsuzluklara boğulan bir iktidarın Türk ortakları Marstan düşmüşler gibi özürlemelere başladılar. Kendilerine yakın olan basın ve medya üzerinden kendilerinde suç olmadıklarını tekrarlıyorlar.

İnsaf! Dünya önünde rezil olduk, bizler eski hava eski tas. TDP ve TMBH suç ortakları olduklarını anlamak bile istemiyorlar.

Hatırlatma: Devletle parti arasındaki çizginin belirsizleşmesinden bahseden Pribe raporu (2015) tüm siyasi liderlerden kabul edildi hatta VMRO koalisyon hükümeti acele eylem planı hazırladı. Pırjino anlaşması tüm liderler tarafından imzalandı. Çok net olarak uygulama engelleniyor.

24 Aralık 2012 yılı mecliste bütçe tartışmaları sürerken iktidar şiddet kulanarak muhalefeti genel kuruldan dışladı, Kumanova olayları, baskı, tehditler sürerken ortaklıktan ayrılmayı düşünmeyen TDP şimdiki savunması inandırıcı olabilir mi?

Sanık eski başbakan N.Gruevski niye başbakan değil acaba? Hükümeti kim yönlendiriyor? Yutmak kolay değil.

Türk basın ve medyamız (genel) ırkçı iktidarın emrinde. Üç yıl belirsizlik devam ederken MRT Üsküp Türkçe proğramı ırkçı iktidarın köleliğini paşa paşa sürdürdü, farklı görüşlere ambargo uyguladı.

SUSMAK DÜRÜSTLÜK DEĞİLDİR!