SİYASET

MAKEDONYA’NIN SİYASİ KRİZDEN ÇIKIŞI İÇİN ANLAŞMA SAĞLANDI

Birkaç aydır süre gelen siyasi kriz, bugün Prjino anlaşmasını imzalayan ve siyasi krizden çıkış için görüşmeleri yürüten 4 siyasi parti arasında anlaşma sağlandı. Görüşmelerin yürütüldüğü Üsküp’teki ‘’Milletvekili Külübünde’’ basın mensuplarının karşısına çıkan ABD Üsküp Büyükelçisi Jess Baily, 4 siyasi partinin krizden çıkış için anlaşmaya vardığını bildirdi. Baily yaptığı açıklamada partilerin uzun süren görüşmeler sonucunda Makedonya’nın geleceği için çok önemli bir karara vardıklarını bildirirken, Avrupa Birliği reformları ve Özel Yetkili Savcılık yasası konularında özel çalışma ve gayret gösterileceğini belirtti.

                Ülkedeki en büyük dört siyasi parti olan Vmro-Dpmne, Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM), Arnavut Demokratik Bütünleşme Birliği (DUİ/BDİ) ve Arnavut Demokratik Partisi (DPA/PDSH) arasında yapılan anlaşmanın detayların gelince ise göze çarpanlar arasında şunlar yer almaktadır:

– Seçmen listeleri için yapılacak değişiklikler, Seçim yasasının 22 Temmuz’a kadar değişikliği ile sağlanacak. Anlaşmaya göre 171,500 seçmen farklı bir listeya aktarılacak ve seçim hakları korunacak.

– Seçmen listeleri için yapılan yoklamalar sonucunda 40 bin şüpheli seçmene 25 gün sure verilecek. Bu sürede kendileri belirlenecek kamu kurumuna başvurmak şartıyla seçme hakkına sahip olacaklar, başvuru yapmayanların seçme hakkı olmayacak.

– Medya alanında yapılacak değişikliklerin başında ise Audio ve Audiyovizyon medyası Ajansında gerçekleşecek. Anlaşmaya göre Ajansta denetçi bir mekanizma oluşturulacak ve medya yayınları bu mekanizma üzerinden control edilecek.

– Makedonya Radyo Televizyon Kurumu’nun başına ana muhalefet Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) tarafından belirlenecek ve alanında profesyonel bir birikimi olan kişi atanacak.

– Seçimlerin 2016 yılında olması durumunda, teknik hükümet seçimlerden 100 gün önce göreve başlayacak. Teknik hükümetteki İçişleri Bakanı’nın 15 üst düzey yönetici atama sınırlaması olacak.

– Özel Yetkili Savcılık konusunda ise, Anayasa Mahkemesinin savcılığı ve savcılık yasalarını anayasaya aykırı bulması durumunda, anlaşmaya imza atan 4 parti gerekli yasal düzenlemeleri yapma konusunda anlaşmaya varmış durumdalar.

– Anlaşmanın sağlandığı 4 siyasi parti, Anayasa Mahkemesini, Özel Yetkili Savcılığın ve bu kurumun yasallığını bir an önce onaylamaya çağırdığı da bildiriliyor.