GENEL

Kuzey Makedonya Bu Yıl Ramazana Sessiz Girdi

Kuzey Makedonya’da ramazan hüzünlü başladı
Ramazanın en yoğun hissedildiği bir başka bölge ülkesi Kuzey Makedonya’da da tedbirler kapsamında teravih namazlarının camilerde kılınmasına izin verilmedi.
Başkent Üsküp’ün en büyük ve en eski pazarlarından Bit Pazarı’nda ramazan alışverişi yapan Selaettin İdriz, Üsküp Türk Çarşısı’nda 50 yıldır esnaflık yaptığını belirterek, salgın nedeniyle pazarın epey yıprandığını söyledi.
Bu yıl ramazanın biraz hüzünlü geçeceğini kaydeden İdriz, “Üsküp’ün camileri maalesef kapalı. Mukabele olmayacak. Aktivite olarak bizim televizyonlarda çok nadir program var.” dedi.
Bit Pazarı’nda 20 yıldır çalışan Nazim Murati de pazardaki yoğunluğun eskisi gibi olmadığını ama ramazan dolayısıyla az da olsa bir hareketlilik yaşandığını belirterek, “İnşallah ramazan iyilikler getirir ve koronavirüs kaybolur.” temennisinde bulundu.
Abdülkadir Kurtiş de tedbirler nedeniyle yaşlıların pazara gidemediğini belirterek, “Çok az insan var. Koronavirüs ile çok kötü oldu. Önceden daha iyiydi ama şimdi çok zayıfladı. Ramazan çok güzel. Camiler açılsa çok daha iyi olacak.” dedi.
Bu arada, Türkçe vaaz ve hutbe geleneğinin asırlardır sürdürüldüğü Murat Paşa Camisi’nde de öğle namazı öncesinde hoparlörlerden cami dışında da duyulacak şekilde mukabele okunmaya başladı.
Kuzey Makedonya İslam Birliğinin tavsiyesi üzerine geçen ramazanlarda birçok camide gerçekleştirilen mukabele ve vaazların, ramazan boyunca sosyal medya üzerinden yayımlanacağı bildirildi.
Teravih ve vakit namazlarının kılınamaması nedeniyle boş kalan camiler ile bahçeleri ramazan için temizlendi.

 

AA