SİYASET

Kurumlararası İnsan Hakları Kurulu Yeniden Çalışmaya Başladı

Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının yönettiği ve 2015 yılından bu yana faaliyet yürütmeyen “Kurumlararası İnsan Hakları Kurulu” bugün düzenlenen toplantı ile yeniden çalışmaya başladı. Kurul insan hakları konularında yetkili olan Bakanlıkların müsteşarları, ilgili devlet Ajans müdürleri ve bağımsız devlet kurullarının üst yöneticileri olmak üzere 14 üyede oluşmaktadır.

Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov’un yönettiği toplantıda gündeme Makedonya Cumhuriyeti’nin başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kuruluşlara gönderilen dönemsel rapor ve analizler taşındı. Kurul ayrıca Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerinin başlaması ile birlikte gündeme gelecek insan haklarındaki reform, iyileştirme ve raporları görüştü. Toplantıda kurumlararası işbirliği ve koordinasyonun arttırılması yönünde tavsiyeler benimsendi.

Önümüzdeki dönemde kurul çalışmalarına sivil toplum kuruluşlarının katılımına yönelik çalışma başlatılması kararlaştırıldı.

“Kurumlararası İnsan Hakları Kurulu” toplantısına Toplulukların Haklarının Sağlanması Ajansı müdürü İlhan Rahman da katıldı. Rahman toplantı ile ilgili yaptığı açıklamada insan hakları konusunda son derece önemli bir kurulun neredeyse 4 yıl aradan sonra yeniden çalışmaya başlamasının oldukça önemli olduğunu vurguladı. Rahman kurul çalışmalarının önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğine olan inancından söz ederken, AB entegrasyon sürecinde kurulun büyük bir rolünün olması beklendiğinden söz etti.