RÖPORTAJ

Güner İsmail Seçimlere Katılan Partileri Değerlendirdi

Makedonya vatandaşları erken parlamento seçimlerinde sadece iki seçenekle karşı karşıya kalacaklar.  Geçmişte başta SDPM ve Yanko Baçev’in NDPM listelerinde Sosyal Demokratlar Birliği adaylarına yakın veya benzer isimleri aday gösterirken bu yıl Devlet Seçim Kurulu bu iki partinin listelerini kabul etmeyerek, aday listelerinden bir temizlik yaşandı.

Bu seçimlerde Vmro – Dpmne uydularıyla birlikte bir koalisyon içinde yer alırken, bağımsız gibi görünen aslında Vmro-Dpmne’ye bağımlı olan iki Arnavut partisi (DUİ ve DPA) de seçimlere katılıyor. Bağımsız görünen iki Arnavut partisinin (DUİ ve DPA ) Zoran Zaev’in yayınladığı ses kayıtlarından sonra Vmro-Dpmne’ye ne kadar bağımlı olduklarını ve mezara kadar birbirlerine sadık kalacaklarını anladık. Diğer taraftan muhalefet 3 koalisyon ve 2 partiye ayrılmış durumda. Liberal Parti ve Levitsa seçimlere parti olarak girmekteler.

Vmro-Dpmne listelerine baktığımızda 10 yıllık dolandırıcılar birliğinin tüm müşterileri yer almaktadır. Bu bağlamda onların yolsuzluk ve kriminal oluşumun uzantıları oldukları dışında farklı bir ekleme yapmak anlamsız olur. Unutmayalım aday listelerinde Özel Yetkili Savcılığın soruşturma açtığı kişiler de yer almaktadır. Kriminal oluşum iktidarı işgal ederken, devletten aldığı güç ile baskı, tehdit, para, polis ve yer altı güçleriyle işbirliği yaparak seçimlerde sonuç alacaklarını, dolayısıyla adalet ve hukuk sisteminin çalışmasını tamamiyle engelleyip, kriminal sürecin devam edeceklerini ümit etmekteler. Zamanla yaptıkları zulmün unutulacağını, kendilerinin çaldıkları milyarca avro’nun meyvelerini yemeye devam edecekletini düşünüyorlar.

Muhalefet veya diğer tarafa baktığımızda renkli bir oluşum görmekteyiz. Bu oluşum ‘‘Gruevski gitmek zorunda’’ düşüncesiyle yola çıkmış olsalar da aralarında değişik renk nüansları da göze çarpmaktadır. Burada ‘‘ VMRO’’ düşüncesini yeniden canlandırmak isteyen sağçıların dışında, Kekenovski, Trayanov,Bogoevski etrafında kurulmuş merkez-sağ koalisyonu yer almaktadır. Bu koalisyon Vmro-Dpmne’nin daha doğrusu rejimin yapmış olduğu yasadışı faaliyetler hakkında sağlam bilgilerden de etkilenerek, seçimlere ekstra bir motivasyonla girmekteler.

Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) uzun süreli müttefiklerin oluşturdukları en büyük muhalif koalisyon yer alıyor. Yorumlamaya değer bir milletvekili aday listesi varsa, o da bu listedir. Çünkü bu listenin yapısı incelendiğinde gelecekte Makedonya’da demokratik düzen fikrinin nasıl olması gerektiği net bir şekilde görülmektedir. Aşırı partileşmenin sadece parti çıkarlarının ön planda tutulmasının, siyasi partilerin bir kaç kişi tarafından kontrol edilmesinin bu seviyeye veya dereceye gelinmesinde ciddi rol oynadığının farkında olan Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM), radikal bir karar alarak, listelerde daha önce herhangi bir partide görev almamış yeni yüzlere yer verdi. Diğer taraftan önemli bir husus da etnik ayrımcılıkların önüne geçmek için aday listelerine özellikle Arnavut kesimden önde gelen isimlere yer vermeyi başarmış olmasıdır. Basit bir dille söyleyecek olursak, Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) ve koalisyonu Makedonya’nın gerçek demokrasiye doğru kahramanca yola çıkmış olduğu renkli devrimin de fikri olan renkli bir liste oluşturmayı başardı.

guneeer