SİYASET

Büyükelçi Kara Basın Mensuplarına Barış Pınarı Harekatını Anlattı

Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Barış Pınarı Harekatı hakkında Kuzey Makedonyalı basın mensuplarını bilgilendirmek amacıyla bir araya geldi.

Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik Suriye kaynaklı çok boyutlu terör tehditleri karşısında 9 Ekim’de Barış Pınarı Harekatının başlatıldığını kaydeden Büyükelçi Kara, “Bu harekatın nihai hedefi ülkemiz sınırlarının güvenliğini sağlamak, 40 bin insanımızı katleden PKK/PYD/YPG teröristlerini etkisiz hale getirmek, DEAŞ terörünün yeniden canlanmasını önlemek ve bu suretle Suriye halkını teröristlerin zulmünden kurtarmaktır” dedi.

Diplomatik çözüm bulunabilmesi için her türlü yolun denendiğini belirten Büyükelçi Kara, “Güvenli bölge oluşturmak konusunda ABD’yle görüşmelerimiz sonuçsuz kalmıştır. Barış Pınarı Harekatı, uluslararası hukuk temelinde, Birleşmiş Milletler şartının 51. Maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkımız ve BMGK’nin terörizmle mücadele ilişkin ilgili kararı uyarınca Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve birliğine saygı temelinde yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin Çabaları Suriye’nin Toprak Bütünlüğünün Korunmasına Katkı Sağlayacaktır”

Büyükelçi Kara sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin terörle mücadeleye dönük çabaları, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliğinin korunmasına da katkı sağlayacaktır. Müttefiklerimiz başta olmak üzere uluslararası toplumdan temel beklentimiz terör örgütlerine karşı verdiğimiz mücadeleye destek olunmasıdır. Türkiye, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da her türlü terör örgütüne karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.”

“Kuzey Makedonya Avrupa Ülkelerinin Açıklamalarını Paralel Olarak Sürdürdü”

Kuzey Makedonya hükümetinin konuyla ilgili tavrı hakkında gelen soruyu yanıtlayan Büyükelçi Kara, “Bağımsızlığından bu yana her daim her noktada Makedonya’nın yanında olmuşuzdur. Ne yazık ki bu harekat başladıktan sonra bu konuda onlar Avrupalı ülkelerin açıklamalarına öncelik verip daha sonra kendileri de bu açıklamalardan ona paralel bir şekilde sürdürmek istediler” dedi.

“FETÖ Konusundaki Taleplerimizi Yerine Getirmediler”

Büyükelçi Kara, Kuzey Makedonya’dan FETÖ üyelerinin iadesi konusunda gelen soruyu şöyle yanıtladı:

“Maalesef Kuzey Makedonya bu noktada hiçbir iade talebimizi kabul etmediler. Mili Savunma Bakanımız o dönem Makedonya yetkililerine ciddi anlamda mesaj vermişti o dönemdi. Ne yazık ki hiçbir konuda bizim taleplerimizi yerine getirmediler.”

637 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

PKK/PYD/YPG terör örgütü unsurlarının Türkiye’ye yönelik son iki yılda 100’den fazla taciz yapıldığını aktaran Büyükelçi Kara, “Bu sabah itibariyle Barış Pınarı Harekatında etkisiz hale getirilen PKK/PYD/YPG’li terörist sayısı 637 olmuştur. 24 terörist PKK/PYD/YPG saflarından kaçarak güvenlik güçlerine teslim olmuştur. PKK/PYD/YPG terör örgütü harekatımızın başlamasının ardından sınıra yakın yerleşim yerlerimize toplam 652 havan ve roket saldırısında bulunmuştur. Bu saldırılarda aralarında 9 aylık bir bebek ve çocukların da bulunduğu masum siviller katledilmiştir. Harekatımızı, terör unsurları bu bölgeden temizlenene kadar, sınır güvenliğimiz tesis edilene kadar ve Suriye halkı PKK/PYD/YPG ve DAEŞ zulmünden kurtulana kadar devam ettirmek niyetindeyiz” diye konuştu.