SİYASET

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nişani: Arnavutluk, Makedonya’da yaşayan Arnavutlar İle İlgilenme Hakkına Sahiptir

Makedonya’da düzenlenen 11 Aralık Erken Parlamento seçimleri sonrasında, milletvekili çıkaran Arnavut siyasi partiler Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ile bir dizi ortak temaslarda bulunmuşlardı. Yapılan görüşmelerin sonucunda Makedonya’daki Arnavut siyasi partiler yeni kurulacak hükümet görüşmeler için ortak deklarasyona imza atmışlardı.

İmzalanan deklarasyonun ardından Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Popovski yaptığı açıklamada komşu Arnavutluk ve Kosova’nın, Makedonya’daki Arnavut siyasi parti temsilcileri ile görüşmeleri ve sözkonusu deklarasyonun imzalanması ile Makedonya’nın iç işlerine karıştıklarını söylemişti.

Popovski’nin, Makedonya’nın içişlerine karıştığı iddiasına Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ülkesinin bir televizyon kanalına verdiği reportajda değindi. Nişani ‘’Makedonya’daki Arnavut siyasi partileri mevcut durumları değerlendirmek ve bilgi amacı ile bu toplantılara vesile oldular. Dolayısıyla bizim tarafımızdan değil Makedonya’daki Arnavut siyasi partiler tarafından bu toplantıların fikri doğdu.  Arnavutluk devleti, Makedonya’daki Arnavut partilerine koalisyon görüşmeleri için nasıl ve nice tutum sergileyecekleri konusuna karışmaz. Bu durum onların geleceğini ilgilendirir. Ama diğer taraftan Arnavutluk devleti Karadağ Cumhuriyeti veya Sırbistan’da yaşayan Arnavutlar ile nasıl ilgileniyorsa, Makedonya’daki Arnavutlar ile de ilgilenme hakkına sahiptir’’ dedi.