BALKANLAR

23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı Kutlanmaları Başladı

19-23 Nisan günleri arasında kutlanacak  Kosova Türkleri Milli Bayramı etkinlikleri bu akşam  Prizren’de  mini konserler ve bir resim sergisiyle başladı.  Covid-19 salgını nedeniyle Kosova Türkleri sırasıyla 12. kez kutlamakta olduğu  Milli Bayramı etkinliklerini  dijital sistem, doğrusu Facebook üzerinden sunacak.

Kosova Türkleri Milli Bayramı kutlamaları açılışı bu akşam Facebook üzerinden saat 19:00’da  yapıldı.

Kutlama, Türk Dernekler Birliği-TÜDEB Başkanı Tahir Luma’nın açılış konuşmasıyla başladı. Luma, Kosova çapında  11 yıl büyük bir coşkuyla kutlanan 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramının  bu yıl da büyük bir coşkuyla kutlanması için çalışmaların titizlikle gerçekleştiğini, ancak küresel salgın nedeniyle programda değişikliklerin yapıldığını, dolaysıyla program ve etkinlikleri sosyal mesafe gereği halka açık ortamlarda değil, canlı yayınlarla dijital ortamdan sunmaya karar verdiklerini belirtti.

TÜDEB Başkanı Luma, “Kosova genelinde kutlanacak olan bayramımızla gönüllerimizi bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Halkımızın hiç kuşkusu olmasın. Bizler bu Bayramı ilelebet yaşatmak için tüm içtenliğimizle ve varlığımızla çalışmaya devam edeceğiz. Hiçbir zorluk bize engel olamayacaktır. Bir olmanın, birlik olmanın gücüyle her ne şart altında olursa olsun güzel işlere imza atmaya bundan böyle de devam edeceğiz” dedi.

Açılış konuşması ardından ses sanatçısı Tolga Kazaz kızı Ela ile birlikte Facebooktan beğeniyle izlenen mini bir  konser sundu.

Ardından hayatını sanata adamış Kosova Türk Sanatçılar Derneği Başkanı Reşit İsmet’in sergisi sanatseverlerle buluştu.

Bu vesileyle konuşan ressam ve müzisyen Reşit İsmet, eserlerinde resim ve müziği birleştirdiğini söyledi. Akrilik tekniğiyle resimlerini işlediğini  belirten  ressam İsmet, bu eserlerinde doğa, deniz ve en çok ta müziği yansıtan tabloları olduğunu, bunu  bir tablosunda saksafon çalan bir müzisyenin yer almasını  örnek olarak gösterdi.

KosovaHaber

40 kişisel sergisinin olduğunu  anlatan Reşit İsmet, Türkiye, Kosova, Kuzey Makedonya, Slovenya, Hırvatistan’da resim sergisi açtığını, bu yıl ise  Zagreb ve Köln’de birer sergi açmayı planladığını söyledi.

Kutlama  etkinlikleri  Ergin Karahasan ve müzisyen arkadaşlarının icra ettiği mini konserle son buldu.