GENELSİYASET

11 Ekim’de Muhalefet Halk Yürüyüşü Düzenleyecek

Makedonya’da II. Dünya Savaşında faşist işgale karşı halk ayaklanmasının başladığı tarih olan 11 Ekim’de ülkedeki muhalif görüşün önde gelen isimlerinin girişimi ile Halk Yürüyüşü düzenlenecek. Başkent Üsküp’te düzenlenmesi kararlaştırılan büyük Halk Yürüyüşü’nün kamuoyuna tanıtım toplantısında bugün Makedonya Sosyal Demorkatlar Birliği (SDSM) ve muhalefet lideri Zoran Zaev başta olmak üzere, Makedonya Gaziler Derneği üyesi Vera Bunteska, söz yazarı ve besteci Zlatko Origyanski, gazeteci Tomislav Kejarovski, aktris İrena Ristiç, ses sanatçı Beni Şakiri, gazeteci ve sunucu Atanas Kostovski ve ülkedeki en tanıdık mikroblog sitesi twitter üyesi Vlatko Vasily katıldılar.

Halk Yürüyüşü’nun ana sloganı ‘’Mücadele Devam Ediyor, Halkın Sesi Galip Geliyor’’ olarak belirlenmiş.

11-ekim-cover

Basın toplantısında konuşan Zoran Zaev ‘’11 Ekim’de hep birlikte güçlü özgürlük mesajı vereceğiz. Halk hareketi devam ediyor. Bizler halk olarak bir birlik oluşturduk, normal hayatı geri döndürüyoruz, özgürlüğü geri kazanıyoruz. 11 Ekim zaten kurtuluş ve özgürlüğün sembolüdür. Bu Halk Yürüyüşü bu yüzden bu tarihte gerçekleştiriliyor. Yürüyüşümüz yoksulluğa karşı, daha iyi maaşlar için, yeni iş yerleri için, ülkesinde yaşamak isteyen gençler için, halkın sesi için. Burada Makedonya için özgürlük diyen bir ses var, karşımızda ise özgürlüğe karşı olan bir ses var. Bu nedenle herkesi mücadeleye ve bu yürüyüşe davet ediyoruz, hiçbir ayrılık ve farklılık gözetmiyoruz’’ dedi.

Ülkenin önde gelen söz yazarları ve bestecilerden olan Zlatko Origyanski ise ‘’Son 10 yıl Makedonya için cehennem gibi geçti, bizler diktatörlük ve rejim altında yaşamaya alışık değiliz. Eğer Makedonya ve vatandaşları normal bir devlet gibi yaşamayı düşünüyorsa o zaman bu ülkeye değer katacak kişileri aramak zorundayız. Ülkedeki aydın kesimin durumuna itirazım var, bu kesim ülkeyi geleceğe taşımalı. Benim arzum 1994 yılına geri dönmek değil, dışa açılan bir Makedonya hayal ediyorum. Benim idealim hür ve modern Makedonya’’ dedi.

Ses sanatçısı Beni Şakiri ‘’modern çağda özgürlük ve demokrasi mücadelesi vereceğimizi hayal bile edemezdim. Modern dünya geleceği inşa ederken bizler çok geriye dönüyoruz. Benim çağrım hür ve özgür düşünceye sahip bütün bireylerin bir arada toplanması ve karşımızdaki rejime karşı ortak hareket ve zafer elde etmemizdir’’ dedi.

Makedonya Ufuk Derneği, 11 Ekim Halk Yürüyüşüne açık destek vermekle birlikte, hür ve özgür düşünceye sahip bütün Makedonya Türkleri’ni sözkonusu yürüyüşe katılım çağrışında bulundu.