SİYASET

Zaev Brüksel’den Umutlu Dönüyor

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, bugün Brüksel’de Avrupa Birliği ve NATO yüksel temsilcileri ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Zaev ilk olarak Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini görüştü. Görüşmede yeni hükümetin AB üyeliği konusunda atacağı adımlar masaya yatırılırken, Zaev’in yeni hükümetle Makedonya’nın Avrupa entegrayon süreçlerine yeni bir dinamikle girdiğini söylediği belirtildi. Mogheri’nin ise AB olarak Makedonya’daki yeni reform hükümetine güçlü destek vereceğini söylediği açıklandı.

Zaev’in Brüksel’deki ikinci görüşmesi Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile yaptı. Zaev’in Tusk’a ”yeni hükümet güçlü ve kaliteli reform süreci için hazır” mesajını verdiği, Tusk’un ise yeni kurulan hükümetin varolan sorunlara çözüm için çok iyi bir fırsat olduğunu, yeni hükümetin azimli şekilde etnik gruplar arası, partiler arası ve komşu devletler ile yapacağı çalışmalar ile ülkenin imajının düzeltilebileceğini söylediği bildiriliyor.

Ardından Avrupa Birliği Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile görüşme gerçekleştiren Zaev. Görüşmenin ardından daha önce duyurulduğu gibi ikili basın toplantısı düzenlediler.

Basın toplantısında konuşan Hahn: ”Bu aralık ayında gerçekleştirilen seçimler ile birlike gelen pozitif bir iş. Siyasi kriz çok uzun sürdü ama atlatıldı, şimdi yeni bir başlangıç yapıyoruz. Sizlerin avro-atlantik süreci konusunda yapacağınız çok iş var.  İktidar ve muhalefet birlikte çalışmalı. Önceliğe sahip reformlar konusunu görüştük, AB Komisyonu desteğe hazırdır, bunu vatandaşlarınız da istemektedir” ifadelerini kullandı. Yunanistan ile olan isim sorunu konusunda Hahn: ”Bu konuda iki ülke arasında anlayış var, bu sürecin geliştirilmesi gerek. Durumun çözümü için yollar vardır” ifadelerini kullandı.

Başbakan Zaev ise basın toplantısında: ”Makedonya ve bölge AB ile partnerdir, şimdi entegrasyon süreçleri konusunda herzamandan daha fazla desteğe ihtiyaç var. Bizim için AB üyeliğinden başka bir alternatif yoktur, bu Makedonya’nın kilit stratejik önemidir. Üyelik müzakerelerini en kısa zamanda başlatma hedefimiz var. Bu sürecin ilerlemesi konusunda zamanımızın olmadığı gerçeğine katılacağınıza inanıyorum. Yunanistan ile olan isim sorununun dostane ilişkiler ile çözülebileceğine inanıyorum” dedi.

Zaev’e Brüksel’de Savunma Bakanı Radmila Şekerinska, Dışışleri Bakanı Nikola Dimitrov ve AB işlerinden sorumlu Başbakan yardımcısı Buyar Osmani eşlik ediyor.