BALKANLAR

Yunanistan, Batı Trakya’da Halkın Dini Seçimlerine Yine Müdahale Etti

Yunanistan’da Batı Trakya Müslüman Türklerinin din özgürlüğüne yönelik baskılara bir yenisi daha eklendi. İskeçe’nin Agnila köyü imamı Mustafa Darmon’a “tayinli imam olmadığı halde imamlık yaptığı (makam gaspı)” gerekçesiyle ceza davası açıldı.

Millet Gazetesi’nin haberine göre Batı Trakya Müslüman Türk Toplumuna yönelik baskılar durmak bilmiyor. Batı Trakya Müslüman Türklerinin seçilmiş müftülerine yönelik mahkemeler devam ederken, bu kez de bir köyde imamlık vazifesini yapan din görevlisine savcılık tarafından “makam gaspı” suçlamasıyla ceza davası açıldı.

İskeçe’nin Agnila köyünde yıllardır imamlık yapan Mustafa Darmon’a Larisa Savcılığı tarafından imamlık makamını gasp suçlamasıyla ceza davası açıldı. İmam Mustafa Darmon’a gönderilen iddianamede, 20 Haziran 2017 günü, “İskeçe (devletin dayattığı tayinli) Müftüsü tarafından kendisine imamlık vazifesi verilmediği, dolayısıyla kanunen tayinli olmadığı halde Ramazan ibadetini imam olarak icra ettiği gerekçesiyle makam gaspı suçlaması” yöneltiliyor.

BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN ÖZGÜRLÜĞÜNE YENİ BİR DARBE

28 Şubat 2020 Cuma günü Larisa tek hakimli asliye ceza mahkemesinde görülecek davanın şahitleri ise dönemin (Lozan Antlaşması’na aykırı, halkın kabul etmediği) tayinli İskeçe kukla müftüsü Mehmet Emin Şinikoğlu ile Agnila köyü mütevellisi Hasan Molla Şakir olacak. Seçilmiş müftülere makam gaspı suçlamasıyla açılan davalardan sonra bir köy imamına tayinli imam olmadığı halde imamlık yaptığı gerekçesiyle açılan bu dava, Batı Trakya Türklerinin din özgürlüğüne yeni bir darbe niteliği taşıyor.