GÜNCEL

Vatandaşlık Yasasındaki Değişiklikler Uygulanmıyor?!?

Geçtiğimiz yıl Kuzey Makedonya Meclisinde uzun süren tartışmaların ardından “Vatandaşlık yasasında” değişiklikleri kabul edilmişti.

Ülkede uzun yıllar yaşayan fakat vatandaşlığı olmayanlar, yasadaki eni değişikliklerin uygulanmadığını iddia ediyorlar. Yasal değişiklikle sorunlarına çözüm bulamadıklarını belirten kişiler, gerekli belgelerin kanunda yer almadığını ve bu arada kanuna uygun olarak sunulan belgelerin de ilgili kurumlar tarafından dikkate alınmadığını iddia ediyorlar.

İçişleri Bakani Oliver Spasovski ise böyle durumun olmadığını söylüyor. Spasovski açıklamasında “Şu ana kadar Kuzey Makedonya’da vatandaşlığı olmayan yaklaşık 560 kişi vatandaşlık başvurusunda bulunmuştur. Diğer tüm başvurular Kuzey Makedonya’da yaşamayanlar tarafından yapılmıştır. Süreç belki ağır ilerlemekte, ama İçişleri bakanlığı prosedür gereği diğer kurumlardan da başvuranlar hakkında bilgi, belge ve düşünce alıyor. Tüm gerekli belgeler toplanıp, işlem tamamlandığında şartları dolduranlara vatandaşlık veriliyor” dedi.

Ayrıca Spasovski süreç ile ilgili başvuranlara sabırlı olma çağrısında bulunurken “Biraz sabırlı olunmalı. 30 yıl vatandaş olma hakkına sahip olmayıp bekleyenlerin, bir-iki ay daha beklemesinin sorun olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yasal değişikliklerden sonra Kuzey Makedonya vatandaşlığı için yapılan başvuru sayısının gayri resmi olarak 2.657 olduğu söyleniyor.