GÜNCEL

Pendarovski: Anadilde Eğitim Hakkı Söz Konusu Olduğunda Taviz Yok

Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Topluluk Haklarının Gerçekleştirilmesi Ajansı tarafından düzenlenen “Ülkemizdeki daha küçük toplulukların hakları” konulu bir panelde yaptığı konuşmada.

“Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin toplulukların haklarına ilişkin ilerlemesi, siyasi iradenin, yasal çözümlerin, devletin demokratik olgunlaşmasının, Avrupa standartlarının benimsenmesinin, aynı zamanda vatandaşlarımız arasında geleneksel olarak bir arada yaşamanın, karşılıklı saygı ve anlayışın doğal seyrinin bir sonucudur.” dedi.

Devletin, topluluk haklarının uygulanması için daha fazla dikkat ve her şeyden önce daha fazla kaynak ayırması gerektiğini belirtti.

– Anadilde eğitim hakkı söz konusu olduğunda, küçük toplulukların kültürünü ve geleneğini korumak için taviz ve doğaçlama yapmamalıyız. Kurumlarda adil temsilin çok önemli olduğuna inanıyorum. Pendarovski, “Bu alanda bugüne kadar hiçbir şey yapılmamış gibi görünmemizi istemiyorum, çünkü pek çok şey yapıldı, ama bunun sürekliliğin devam etmesi için teşvik etmek ve yönetimde adil temsiliyet  bütün etnik topluluklara eşit şekilde uygulanmasını istiyorum. dedi.

Başbakan Yardımcısı Bujar Osmani, Devletin, ülkemizde otantik ve işlevsel  çok etnikli bir demokrasinin kurulmasına kendini adaması için iyi bir temele sahip olduğunu söyledi. Bunun aksi bölgenin yakın tarihi bağlamına ve ona göre sorumsuz davranışların korkunç sonuçlarına değindi.

Toplulukların Haklarının Gerçekleştirilmesi Ajansı Müdürü İlhan Rahman, Ajansın rolünün topluluk haklarının gerçekleştirilmesinde çok önemli olduğunu ve bunun tam olarak bu nedenle Ajans’ın aktif ve verimli bir aktör haline gelmesi gerektiğini söyledi. Rahman, bu sebeple İtalyadan  Profesör Alessandro Simone, Hırvatistan’dan Yagoda Novak ve Brüksel’deki Avrupa Politikalar Merkezi’nde ortak bir araştırma görevlisi olan Erwan Fouere’den oluşan uzman kurulun deneyimleri ajansın hareket gücü olacaklarını söyledi.