SİYASET

Mogherini Balkan Ülkeleri Başbakanlarını Topluyor, Toplantıya Zaev’de Davetli

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, 24 Mayıs’ta Brüksel’de Balkan ülkelerinin Başbakanlarını topluyor. Avrupa Komisyonu sözcüsünün açıkalmasına göre toplantının konusu ”son gelişmeler ışığında bölgedeki mevcut durum ve gelecek yolları için görüşme” olduğunu bildiriliyor. Balkan ülkeleri Başbakanlarına toplantı davet mektuplarının yollandığı belirtiliyor.

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini’nin Makedonya’dan toplantı davetini hükümeti kurma görevini alan Zaev’e yolladığı bildirilirken, Zaev’in toplantı tarihine kadar Başbakanlık görevine resmi olarak başlayıp başlamayacağına bakılmadan toplantıya katılmasının beklendiği belirtiliyor.

Sözkonusu toplantıya 6 Balkan ülkesi (Sırbistan, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek ve Karadağ) Başbakanlarının katılacağı gelen bilgiler arasında.

Diğer yandan Mogherini’nin İtalyan basınına yaptığı son açıklamada, Avrupa Birliğinin genişlemeye devam edeceği ve önümüzdeki dönemde birliğe Balkan ülkelerinin üye olmasını beklediğini söylemesi önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.