SİYASET

MAKEDONYA’NIN BAĞIMSIZLIĞININ TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARAFINDAN TANINMASININ 25. YILI

6 Şubat 1992 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti, Yugoslava’dan ayrılıp bağımsızlığını ilan eden Makedonya Cumhuriyetini resmi olarak tanımıştır. Makedonya’yı anayasal ismi ile tanıyan ilk ülke olan Türkiye Cumhuriyeti ayrıca ilk büyükelçi yollayan ülke olmuştur.

Makedonya’nın bağımsızlığından bu yana iki ülke arasındaki ilişkiler artarak gelişmiştir. Türkiye’nin Makedonya’ya desteği gerek ikili alanda, gerekse uluslararası alanlarda tartışılmaz ve sorgulanamaz bir gerçektir.

İki ülke arasındaki işbirliği başta siyasal, ekonomik, askeri, eğitim ve kültür alanlarında olduğu gibi hayatın her alanında mevcuttur.

Makedonya’nın Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmasının 25. yıldönümü vesilesi ile Türk Hareket Partisi, Makedon medyasına yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada iki ülke arasındaki bağların öneminden ve Türkiye’nin Makedonya’ya verdiği destekten bahsedilirken; Türk Hareket Partisi’nin, Makedonya Türkleri ve bütün vatandaşlar adına Türkiye Cumhuriyeti devletine teşekkürler iletilmiştir. Ayrıca THP’nin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü göreve hazır olduğu belirtilmiştir.