SİYASET

Makedonya Üzerinde Diplomatik Baskının Artması Bekleniyor

Cumhurbaşkanı İvanov’un meclis çoğunluğunun imzasını elinde bulunduran Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) lideri Zoran Zaev’e hükümeti kurma yetkisini, ’’ülkenin egemenlik ve bağımsızlığını tehlikeye soktuğu’’ gerekçesiyle vermemesinden sonra birçok yabancı devlet ve uluslararası kuruluştan karara tepki mesajları geliyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel konu ile ilgili yaptığı açıklamada ’’Cumhurbaşkanı İvanvo kararını gözden geçirmeli ve halkın iyilğini göz önünde bulundurmalı’’ derken, kararın demokratik prensiplere aykırı olduğunu vurguladı.

Birleşik Krallığın Avrupa ve Amerika’dan sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ise açıklamasında ’’İvanov’un Makedonya’daki siyasi krizi sonlandırma konusundaki başarısızlığı nedeniyle hayal kırıklığına uğradım, 120 milletvekilinden bütün etnik gruplara mensup 67 milletvekilinin hükümet kurma kararı aldılar. 120 vekilden 67 vekil temiz bir çoğunluk demek ve İvanov bu nedenle verdiği kararı tekrar gözden geçirmeli’’ dedi.

Dün Üsküp’e ziyaret gerçekleştiren ve siyasi liderler ile görüşmeler yapan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ülkeden ayrılmadan yaptığı açıklamada İvanov’u ve verdiği kararı sert bir dille eleştirmiş ve kararın gözden geçirilmesini istemişti.

Siyaset uzmanlarına göre Cumhurbaşkanı İvanov’un verdiği karara başta AB ve üye ülkeleri olmak üzere, NATO ve diğer uluslararası kuruluşlardan tepkilerin geleceği bekleniyor. Makendoya üzerindeki diplomatik baskının her geçen gün artacağı ve çözüm sağlanmadığı takdirde yaptırımların bile uygulamaya koyulabileceği görüşü uzmanlar arasında hakim.