GÜNCEL

Kuzey Makedonya AB Yerine Önerilen “Avrupa Siyasi Topluluğu”na Karşı

Geçtiğimiz hafta Fransa’nın Strazburg kentindeki Avrupa Parlamentosunda yapılan ve Avrupa Birliği’nin (AB) bir yıldır sürdürdüğü Avrupa’nın Geleceği Konferansı’nın kapanışında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni bir öneriyi dile getirmişti.

Macron, yaptığı konuşmada, AB’nin ekonomik ve finansal krizlerle karşı karşıya kaldığında cevap vermekte çok geç kaldığını, ortak yerine ulusal yanıtlara başvurduğunu söyledi.

AB’nin kurucu anlaşmalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Macron, kurumsal reform için gelecek haftalarda görüşmeler yapılabileceğini, bir dahaki AB Liderler Zirvesi’nde tartışılabileceğini belirtti.

Macron, oy birliği yerine nitelikli çoğunluk sisteminin, seçim ve temsilci atama kurallarının, AP’nin inisiyatif hakkının da değerlendirilmesi gereken konular olduğunu ifade etti.

Macron, AB’nin mevcut entegrasyonundaki gücü ve azmi muhafaza etme sorumlulukları bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“Sanırım bugün burada bahsettiğim şeyi, bir ‘Avrupa siyasi topluluğu’ olarak nitelendireceğim. Bu yeni Avrupa organizasyonu, değerlerimize bağlı olan demokratik Avrupa uluslarının siyaset, güvenlik, enerji ve ulaşım gibi alanlarda iş birliği için yeni bir alan bulmasını sağlayacaktır.”

Macron’un “Avrupa Siyasi Topluluğu” önerisine geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi’nde yaptığı konuşmada desteğini sundu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel yaptığı konuşmada, kurulmasını önerdiği yapıyı “Avrupa Jeopolitik Topluluğu” olarak adlandırdı. Charles Michel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Avrupa Jeopolitik Topluluğu’nun yaratılması çağrısında bulunuyorum. Amaç, kıtamızda ortak sorunları, barışı, istikrarı ve güvenliği ele almak için yakınlaşmayı sağlamak ve operasyonel işbirliğini derinleştirmektir.” dedi.

Konu ile ilgili konuşan Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, önerilen yeni topluluğun AB’nin genişleme sürecini etkilemeyeceğine inanıyor. Kovaçevski “Elbette Avrupa Birliği’nde bizim de içinde bulunduğumuz bir genişleme süreci var. Kümelenme ve fasılların açılması gibi yeni metodolojiye göre yapılan bu genişleme süreci AB’nin yeni jeopolitik ortama uyum sağlamasından etkilenmemeli ve etkilenmeyeceğine inanıyorum.” dedi.

VMRO-DPMNE lideri Hristiyan Mitskovski ise yaptığı değerlendirmede ülkenin yerinin AB’de olduğunu, hiçbir durumda başka bir alternatif veya “ikinci lig’i” kabul etmeyeceklerini söyledi.