GENELGÜNCEL

Kovaçevski: AB Müzakerelerinin Başlamaması Avro-skeptikliliği Arttırıyor

NATO’nun Brüksel’de düzenlenen Rusya-Ukrayna savaşı konulu acil toplantısına katılan Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, zirve kapsamında Avrupa Birliği (AB) üye ülke temsilcileri ve AB temsilcileri ile bir dizi temasta bulundu. Kovaçevski, Kuzey Makedonya’nın, Bulgaristan tarafında veto edilen AB üyelik müzakere sürecinin başlamasının artık gereksimden öte bir duruma geldiğini belirtti.

Kovaçevski müzakerelerin açılışını temsil eden ve AB temsilcileri tarafından sözünün verildiği ortak bakanlar kurulu toplantısının ne zaman düzenleneceğine yönelik bir tahmin vermekten kaçınırken, bu konuda olası tüm gecikme veya erteleme kararlarının ülke toplumu içindeki Avro-skeptikliliği arttıracağını, Vladimir Putin rejimine yakın aktörlere de alan brakılacağını vurguladı.

Kovaçevski açıklamalarının devamında: ”Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ile müzakerelerin başlamaması kötü bir sinyal veriyor, çünkü Avrupa Komisyonu’ndan AB’ye uyum konusundaki ilerlememize ilişkin halihazırda dört olumlu rapor aldık. Müzakerelerin başlatılmaması hem bizim için, hem de tüm bölge için kötü bir sinyal. Dışişleri Bakanımız Bujar Osmanı, bazı kamuoyu araştırmalarını paylaştı, ülkemizde AB’ye verilen destek hala son derece yüksek seviyede, destek  %68’in üzerinde. Kuzey Makedonya’yı ‘AB’nin bir parçası olarak görmek istemeyen farklı grupları, hatta siyasi partileri finanse eden üçüncü ülkeler var” ifadelerini kullandı.