GÜNCEL

Kosova ve Kuzey Makedonya İkili İşbirliğini Daha da İlerletmek için Kararlı

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenmekte olan Güvenlik Konferansı’nın marjininde Başbakanı Albin Kurti, Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gërvalla’nın da eşlik ettiği, ilk ikili görüşmesini Kuzey Makedonya Başbakanı  Dimitar Kovaçevski ile gerçekleştirdi.

Başbakan Albin Kurti, Kuzey Maskedonyalı mevkidaşı Dimitar Kovaçevski’yi yeni görevi nedeniyle tebrik etti ve kendisine yakın işbirliği teklifinde bulunarak hükümete başarılar diledi.

Bu ilk ikili görüşmede Başbakan Albin Kurti, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski’ye iktidarının ilk yılında elde edilen başarılar hakkında bilgi verdi.

Görüşmede ikili işbirliğinin yanı sıra bölgesel işbirliğine de değinildi.

Başbakan Kurti, Kosova’nın eşit muamele temelinde bölgesel işbirliğini ve entegrasyonu desteklediğini söyledi.

Kurti \”Bu bağlamda Kosova, Berlin Sürecini destekliyor ve içindeki Ortak Bölgesel Pazarın, Batı Balkanlar’ın tüm ülkeleri arasında dört özgün karar vermenin tam olarak uygulanmasını sağlayan uygun ve tek platform olduğunu düşünüyor.\” dedi.

Bölgesel güvenlikle ilgili olarak, Başbakan Kosova’nın NATO üyesi olmaya kararlı olduğunu ifade etti.

“Kuzey Makedonya’yı yakın bir müttefik ve ortak olarak gördüğümüz Kosova’nın Atlantik İttifakı çatısı altına alınması, Batı Balkanlar’da güvenlik, barış ve istikrara katkı sunmuş olur.\” diye belirtti Kurti.

Öte yandan Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, bunun Münih Konferansı çerçevesinde ilk komşu ile ilk görüşme olduğunu kaydederek Kuzey Makedonya Hükümeti’nin ikili alanda olduğu gibi bölgede ortak hedefler alnında ve Avrupa Birliği’ne tam entegrasyonda da Kosova ile yakın işbirliğini sürdürme hazırlığını dile getirdi.