AVRUPA

Kamuoyu baskısı sonuç verdi ‘’YABANCI BANKALAR KREDİ VERMEME KARARI ALDI’’

Geçen hafta Makedonya Cumhuriyeti Resmi Gazetesinde yayınlanan karar ile hükümetin ülke tarihinin en büyük borçlanma kararı aldığı kamuoyuna yansımıştı. Sözkonusu karara göre 650 milyon avro yabancı kaynaklı borca, Eurobond (uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma) yöntemi ile gidilecekti. Makedonya’da siyasi kriz doruklarda iken böyle bir borçlanmaya gidilmesi özellikle muhalefetin büyük tepkisine sahne olmuştu. Hükümet yetkilileri borçlanma sebebini bu yıl ve gelecek yılın bütçe açığının kapatılması ve varolan borçların ödenmesi sebebiyle yapıldığı bildiriliyordu.

Borçlanma için başvurulan Citibank, Deutsche Bank, Erste Bank ve Société Générale’nın üst düzey yetkilileri yaptıkları görüşmelerde Makedonya’nın borç isteğine olumlu yanıt veremeyecekleri kararına vardılar. Reuters haber ajansı ‘’banka yetkililerinin ana muhalefet Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) üyesi bir yetkilinin bankalara gönderdiği uyarı mektubunun etkili olduğunu’’ üyelerine servis etti.

Makedon medyasına göre ise bankalara uyarı mektubunu Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) üst düzey yöneticisi ve teknik hükümet döneminde Maliye Bakan vekili görevini yürüten Kire Naumov’un kaleme aldığı bildiriliyor. Naumov medya kuruluşlarına yaptığı açıklamada mektubun kendisi tarafından partisi adına dünyaca ünlü medya kuruluşlarına ve borcun talep edildiği bankalara yollandığını teyit etti. Mektubun içeriği hakkında geniş bilgi verilmekten kaçınılırken, mektupta borçlanma kararının yasalara uygun olmadığı ve siyasi sebeplerden ötürü borçlanmaya gidildiğine yer verildiği bildiriliyor.

Son gelişmeler üzerine Maliye Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada borçlanma sürecinin durdurulmasının sorumlusu Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) olarak gösterilirken, en kısa zamanda bankalara gerekli yasal belgelerin ulaştırılacağı ve borçlanma sürecinin en kısa zamanda halledileceği’’ bildiriliyor.

Ekonomi ve finans uzmanları bankaların borçlanmaya izin vermemesini son derece önemli bir gelişme olarak yorumlarken, iktidarın sürdürdüğü politikaların en önemli sebep olduğu ve bu kararın devamının da olacağı görüşünde birleşiliyor. Uzmanlar son dönemde AB fonlarındaki kısıtlamaların, İMF daimi temsilcisinin geri çekilmesinin ve son olarak borç istenilen bankaların buna onay vermemesi kararının önümüzdeki dönemde artarak devam edeceği ve finansal olarak ülkenin yabancılar tarafından izolasyona maruz kalacağı uyarısı yapılıyor.

Yabancı bankaların borçlanmaya dur demesi muhalefet tarafından son derece olumlu karşılanırken, önümüzdeki dönemde bu ve benzeri konuların gerek yasal olarak gerek bütün demokratik araçları kullanarak önüne geçileceği bildiriliyor.