AVRUPA

İş Dünyası Kalifiyeli Eleman Eksikliğinden Dert Yanıyor

Devlet İstatistik Kurumu tarafından açıklanan son rakamlara göre ülke genelinde işsizlik oranları önemli derecede düşüş gösteriyor. Fakat iş dünyası resmi olarak açıklanan 142 bin işsiz arasında kalifiyeli eleman bulma sıkıntısı çektiklerini söylüyorlar. Yapılan araştırmalar İş Bulma Kurumunda iş arayanların %80 kalifiyesiz olduğunu göstermekte. Diğer taraftan ise Ticaret Odasından yapılan açıklamalarda şirketlerin %60 kalifiyeli iş gücü bulmakta sıkıntı yaşadığı belirtiliyor.

Kuzey Makedonya Ticaret Odasından Nataşa Yanevska “Bu durum paradoksal olarak ortaya çıkmakta, bir yandan kalifiyeli eleman sıkıntısı çekerken diğer yandan işsiz olan bir kitleye sahibiz. Üye şirketlerimiz ile yürüttüğümüz anket çalışmasının  hem eğitim sisteminin neleri ürettiği, hem de iş dünyasının ne gibi insan kaynaklarına ihtiyaç duyduğunun ortaya çıkarılması amacını taşımaktaydı” dedi.

Orta öğretim kurumları ise konu ile ilgili özellikle Eğitim ve Bilim Bakanlığının hem kadro hem de araç gerece sahip olmayan eğitim bölümlerine yönlendirme yapılmasından vazgeçilmesi gerektiği vurgulandı.
Konu ile ilgili çalışma yürüten uzmanlar ise çözümün uzun vadeli olması gerektiği ve eğitim alanında yönlendirmelerin ihtiyaçlara ve günümüz şartlarına uygun şekilde yapılmasının önemli olduğunu belirtiyorlar.